Сергей Станишев: Европейската левица трябва да си върне доверието на хората и да се бори за по- социална Европа

Дек 08, 2009 Новини БСП 0 1550

Европейската левица трябва да си върне доверието на хората и да се бори за една по- социална Европа

Европейската левица трябва да си върне доверието на хората и да се бори за една по- социална Европа. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев се обърна към делегатите на VIII Конгрес на Партията на европейските социалисти. В заключителното си слово лидерът на БСП отбеляза, че днес европейските социалисти и социалдемократи имат по- малко депутати в ЕП и по- малко комисари в ЕК. Това по думите му е знак за криза на идентичността, криза на представителството и на интересите, които европейската левица защитава.

Според Станишев при тези условия партиите от  ПЕС могат да изберат между две линии на поведение. Едната е да се примирят, да бездействат, надявайки  се, че десницата ще се провали. Това няма да стане автоматично, но рано или късно ще се случи, категоричен беше Станишев. Втората възможност е европейската левица да бъде активна и да следва ясен план за по- социална Европа, да възроди традиционните ценности, да се отвори към по- широка група хора и да си върне доверието на гражданите. Всичко е в наши ръце, заяви Станишев.

Бившият премиер изтъкна, че всяка партия от ПЕС, основавайки се на своя управленски опит, може да допринесе за преодоляването на последствията от световната икономическа криза.

Пред делегатите на конгреса Станишев сподели опита на БСП, натрупан през последните четири години управление. Той изтъкна, че партията е била в трудна коалиция.  Въпреки това правителството е направило много, за да постигне страната ни средните европейски стандарти- както в икономиката, така и по отношение на социалната защита на хората.

Нямахме достатъчна комуникация и загубихме състезанието с популистка партия., която предлага неприложими неща, които обаче се харесват на хората, добави Станишев.

В заключение лидерът на БСП заяви, че за партиите от ПЕС е важно да бъдат по- силни и по- ефективни. Не може да си социалист, ако не се стремиш към по- добро бъдеще за хората, каза още Станишев.