Личните качества и компетентност на кандидата за еврокомисар ще бъдат водещи в определянето на позицията на европейските социалисти и демократи при изслушванията на Румяна Желева в ЕП

Дек 07, 2009 Новини БСП 0 1224

  Личните качества и компетентност на кандидата за еврокомисар ще бъдат водещи в определянето на позицията на европейските социалисти и демократи при изслушванията на Румяна Желева в ЕП, а не политическите приоритети

 

Личните качества и компетентност на кандидата за еврокомисар ще бъдат водещи в определянето на позицията на европейските социалисти и демократи при изслушванията на Румяна Желева в ЕП, а не политическите приоритети. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след срещата си с председателя на Групата на Прогресивния Алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Мартин Шулц.

″Всички в ЕП осъзнават, че ресорът, който е даден на България е много слаб″ коментира Станишев. По думите му това е резултат от погрешна политика на правителството по отношение на номинацията, подхода и ресорите, които са се искали. Бившият премиер напомни, че управляващите са изброили почти всички възможни ресори като желани - енергетика, регионална политика, разширяване и политика на добросъседство, високи технологии и иновации. Това според лидера на БСП показва, че не е имало ясна идея какво се иска, какво е реалистично, какви са оценките за качествата на кандидата, предложен от българското правителство.

″Резултатът е много тъжен за България. За пет години страната е оставена в периферията на формиране на политики″, заяви Станишев. Той изброи двата основни критерия за тежестта на ресора на един еврокомисар - финансовият ресурс, който той управлява и формирането на политики, които са приоритетни за ЕС. ″И по двата критерия България е на опашката″, категоричен беше Станишев. За сравнение той посочи Румъния, която получи ресора ″Земеделие″-ключов в политиката на ЕС. Естония получава ресора ″Транспорт″, Словения получава ″Околна среда″ - все приоритетни политики за цяла Европа. ″Тези страни са преценили как да се подходи и са издигнали кандидатури с качества в тези ресори″, обясни лидерът на БСП.

Станишев изтъкна, че Групата на социалистите в ЕП винаги е подкрепяла България във всички основни въпроси и инициативи на страната. За примери той даде темата за Козлодуй, членството на България в ЕС, както и равното третиране и еднаквите критерии към различните страни-членки по отношение на стандартите за усвояване на европейските средства. ″Този диалог е полезен и за България, не само за БСП″, отбеляза бившият премиер. Станишев изтъкна, че българските евродепутати, които членуват в Групата на социалистите и демократите, са много активни и влиятелни, с достатъчно висок авторитет. Кристиан Вигенин е водещ в политическите ресори на европейските социалисти, Ивайло Калфин е зам.-председател в бюджетната комисия, Илияна Йотова и Евгени Кирилов също се ценят високо от ръководството на групата на социалистите и демократите.

По време на срещата двамата лидери обсъдиха и ситуацията в България. ″Европейските социалисти са наясно, че е на лице едно правителство, което най-вече се занимава с атаки срещу предишното правителство, вместо да решава актуални и остри проблеми на икономиката и социалните въпроси″, отбеляза Станишев. Лидерът на БСП напомни, че лично Мартин Шулц зададе въпрос на председателя на ЕК Жозе Барозу по повод изявленията на българския премиер- че е било грешка, че не е била забранена БСП, което е безпрецедентно за една европейска демократична страна. В отговор Барозу беше категоричен, че независимо от политическата конюктура, предишното правителство винаги е работило честно, открито и ефективно с ЕК.

″Този диалог, който имаме с групата на социалистите и демократите ще продължи, тъй като сме част от това семейство″, добави Станишев. По думите му европейската левица ще следи ситуацията в България, защото в немалко страни в ЕС има десни партии със силен популистки уклон, които много често в своите политики отстояват не публични, а конкретни частни икономически интереси.

В първия ден на Конгреса на ПЕС, Пол Нируп Расмусен беше преизбран на поста президент на ПЕС.