Сергей Станишев: Бюджет 2010 обрича българите на бедност

Дек 06, 2009 Новини БСП в медиите 0 1311

  БСП има доста представителна делегация на Конгреса на ПЕС в Прага

 

БСП има доста представителна делегация на Конгреса на ПЕС в Прага. Деница Златева от нашата партия е приета в ръководството на женската организация на ПЕС. Това заяви в предаването „Неделя 150" по БНР лидерът на БСП Сергей Станишев. Даваме бюджета на Конституционния съд, защото дава практически неограничени права на правителството, което е безпрецедентно, допълни той. При нашето правителство бяха въведени ограничения за харченето на излишъка, уточни експремиерът. Не виждам ясна политика и ясни цели в Бюджет 2010. Той в голяма степен повтаря миналогодишния бюджет, с разликата намаляване на приходите и разходите, заяви Станишев. Затова БСП предложи алтернативен вариант, който включваше смекчаване на ударите върху безработните. Предложихме 460 милиона повече за здравеопазване, а правителството прие един орязан здравен бюджет. Три пъти се орязаха и парите за борба с безработицата, подчерта той. С този бюджет и общините са обречени на много трудно съществуване през следващата година. Като цяло бюджетът обрича българите на това, да бъдат по-бедни през следващата година, както и да има много повече безработни, каза още Сергей Станишев.

Агенция "Фокус"

Сергей  Станишев, лидер на БСП  
 
Водещ: Добър ден на експремиера и лидер на БСП Сергей Станишев, който е в Прага. Златна Прага.  
Сергей Станишев: Добър ден.  
Водещ: Златна ли е Прага по време на конгреса на Партията на европейските социалисти?  
Сергей Станишев: Прага винаги е златна. Тук се провежда най-големият форум на европейските социалисти, който се прави веднъж на няколко години. БСП има доста представителна делегация и вече Деница Златева, членът на Изпълнителното бюро, беше избрана в ръководството на жените на Партията на европейските социалисти.  
Водещ: Честито на Деница Златева. Да започнем с актуалните въпроси, ще остане време да кажете и какво ви предстои на конгреса, с кого ще се срещнете.  
Сергей Станишев: Да?  
Водещ: Бюджетът, приет е, вие го давате, БСП го дава на Конституционния съд и излязохте и с алтернативен бюджет.  
Сергей Станишев: Да.  
Водещ: Мислите ли, че Конституционният съд ще реши във ваша полза?  
Сергей Станишев: Това ще прецени КС заради начина, по който бяха приемани някои текстове, които дават неограничени права по същество на правителството да...  
Водещ: Затова именно го давате на КС?  
Сергей Станишев: Да, да променяш бюджета без знанието на парламента в една парламентарна република, тоест цялото упражнение, което се правеше от парламента в продължение на 17 часа е доста въпросително, защото правителството може по всякакъв начин различни параметри на бюджета, което обезсмисля...  
Водещ: Не е било досега, така ли? При вас не беше така?  
Сергей Станишев: Не, не беше. Напротив. При предишното правителство се въведоха дори разпоредби, които ограничават правомощията на правителството, например при харченето на излишък, при по-висок излишък, каквито бяха в предишните години – правителството беше длъжно да се яви в парламента с конкретна програма за допълнителните разходи, които се гледаха от бюджетна комисия, от НС – пленарна зала, даваше се обяснение и след това се отчиташе, защото това са нови разпоредби, които бяха въведени от предишното управление, за да има повече яснота, прозрачност и контролност върху действията на правителството, а сега имаме бюджет, който по същество самите управляващи твърдят, ще бъде за половин година, пък после...  
Водещ: До 1 юли.  
Сергей Станишев: Нали трябва да се отмине кризата – така беше заявено и да се променят редица параметри, но това не решава проблемите на различни сектори, на социалната политика за първата половин година.  
Водещ: Кратко – каква е философията на този Бюджет 2010 според вас?  
Сергей Станишев: Аз честно казано не виждам ясна политика в този бюджет, ясни цели и средствата, с които ще бъде постигнат. В голяма степен повтаря бюджета от 2009 година с една основна корекция – намаляване на разходите, както всъщност и намаляване на приходите. И именно затова БСП, Коалиция за България се явиха със съобразен алтернативен бюджет, предлагайки източници за допълнително финансиране, откъде ще дойдат парите в размер на 1 милиард 260 милиона лева. Съвсем ясно обосновани, отговорно и реалистично и съответните разходи, които могат да решават реални проблеми на хората, свързани със социалната защита по време на криза, здравеопазването, свързани с политиката за смекчаване на ударите върху безработните, редица други направления, които бяха ясно формулирани в нашите предложения по бюджета.  
Водещ: Колко предложения направихте вие, г-н Станишев, колко бяха приети?  
Сергей Станишев: Близо 100 предложения от различни народни представители от Коалиция за България, но основната част бяха структурирани в няколко направления. 460 милиона лева повече за здравеопазване, тъй като това засяга всеки един българин и знаете, че бюджетът за здравеопазване е сериозно, бих казал дори радикално орязан, което ще означава, че българите ще получават по-малко здравни услуги, по-зле ще се лекуват и това е неприемливо, особено в условия на криза, ако щете. Съвсем реалистични са нашите предложения и за политиката за заетостта, тъй като в бюджета, който беше гласуван, се орязват рязко три пъти парите, които държавата заделя, за борба срещу безработицата, за временна заетост и това означава по същество десетки хиляди българи повече без работа, без средства за издръжка на техните семейства. Направихме и съвсем конкретни предложения, насочени към общините, които са обречени през следващата година на много трудно съществуване, с повече от 300 милиона лева по-малко са предвидените по държавни трансфери. Това означава, че общините трудно ще дават услугите на хората, които очакват местната власт, която е най-близко до тях, да решава конкретни проблеми, да прави нови проекти по европейски фондове и всъщност като цяло бюджетът обрича българите на това да бъдат и по-бедните през следващата година, да бъдат много повече българи без работа, защото и синдикатите прогнозират рязък скок на...  
Водещ: Вие доколко процента смятате, че безработицата ще се вдигне?  
Сергей Станишев: Синдикатите смятат, че до към 15%. Самото правителство предрича, че ще бъде към 11%. Не броим обезкуражените лица, хората, които вече са се отчаяли, затова точно по време на криза ни трябва съвсем различен бюджет, който сериозно инвестира в инфраструктура, който гарантира социалната защита на хората и който решава конкретните остри проблеми. Да не говорим, че самият бюджет съзнателно според мен е занижен като приходна част.  
Водещ: Да, това беше казано в пленарна зала, да.  
Сергей Станишев: И ние ясно го обяснихме в нашите предложения. Да, за съжаление... Помнете си думите...  
Водещ: Но и другите бюджети бяха с така занижени приходни части.  
Сергей Станишев: Всеки бюджет е прогноза.  
Водещ: Да.  
Сергей Станишев: Всеки бюджет е прогноза, но тази е очевидно занижена и точно в условия на криза трябва едно много точно и реалистично балансиране. Вижте, прогнозите на повечето европейски страни, които излизат вече от кризата. Това трябва да се отрази и в България. Освен това министърът на финансите нали беше обявил, че от 1 април вече би трябвало да е приключила кризата, а прогнозата е за 2% свиване на БВП, което не е реалистично. Сравнете прогнозата на Народната банка, която смята, че ще имаме нулев растеж, но това са 2% от БВП, които съответно дават допълнителни приходи. Освен това в бюджета се залагат увеличавания на данъци, на акцизи, данъците, които плащат хората за своите имоти и много други. Тоест държавата прехвърля тежестта от кризата върху гражданите, при това върху най-бедните, защото няма да има увеличение на доходите. Например ние предложихме значителни средства от нашите разчети, както ги направихме, да отидат за увеличаване на минималната работна заплата – от 240 на 280 лева.  
Водещ: Да.  
Сергей Станишев: А от там и съответно на всички социални плащания, защото европейската политика предвижда и предполага солидарно носене на тежестите на кризата, а не натоварване на най-бедните в тези условия.  
Водещ: Не виждате социалния характер на този бюджет, но /.../ няколко въпроса имам.  
Сергей Станишев: Не виждам. Как да го видя, след като разходите на Министерството на труда и социалната политика, което води основната социална политика на държавата, са намалени с повече от 20%?  
Водещ: Г-н Станишев...  
Сергей Станишев: Кажете ми как да го видя.  
Водещ: Добре, да преминем на други въпроси – бързи. Как ще защитите Емилия Масларова? Тя е в едно висящо положение сега.  
Сергей Станишев: Знаете ли, аз всеки път, когато парламентът...  
Водещ: Как БСП ще я защити, да?  
Сергей Станишев: Когато парламентът прави някакво абсурдно действие, си мисля, че това е вече финалът на едно развитие, но всеки път се убеждавам, че измислят нови и нови фарсови и абсурдни ситуации и решения. И това, което правят по отношение на Емилия Масларова хората от мнозинството, поставя парламента в позицията на един орган, който одобрява решения, взети другаде, и е абсурдно и от правна гледна точка, и от политическа гледна точка, ако щете и от морална гледна точка, защото от правна гледна точка няма никакви основания, истински, в правилника на парламента да се освобождава председателят на комисията по социална политика.  
Водещ: Ще напусне ли БСП комисиите например?  
Сергей Станишев: Една от работните комисии. От политическа гледна точка това е посегателство върху правото на всяка партия, която има споразумение с управляващите, както всички в парламента, да излъчва своите представители в органите на НС. И от морална, ако щете, извинявайте, но хората, които наблягат на морала в този дебат, аз просто се учудвам на тяхното самочувствие. Все едно там няма...  
Водещ: Но не сте решили да напуснете комисиите?  
Сергей Станишев: Ще стигна и до там. Все едно няма хора, които са приватизирали по-голямата част от българската икономика за много /.../ за жълти стотинки. Те ще говорят за морал. Все едно няма хора, които орязаха пенсиите на пенсионерите края на ’90-те години, те ще говорят за морала на Емилия Масларова. Затова Парламентарната група на КБ ще действа много рязко по отношение на това действие. И ние сме готови, ако парламентът прогласува това решение, да напуснем ръководствата на всички комисии, защото нямаме намерение да бъдем един лист, който прикрива срамотиите на този парламент и да се създава впечатление, че гласът на опозицията има някакво значение.  
Водещ: Добре, кратко сега за след дни коментара за бъдещия еврокомисар Румяна Желева. Какво не ви харесва в този ресор, за да имаме време да кажем няколко думи и за конгреса? Какво наистина не ви харесва в ресора? Къде поставя България според вас?  
Сергей Станишев: Нищо не ми харесва в ресора. Освен че е благородно да се помага на хората, които са в беда, като съдържание на политика – няма политика. Този ресор обрича България да бъде в периферията на европейските политики за следващите пет години. Това е най-несъдържателният като политики и като ресурс финансов ресор. Понеже обичаме да се сравняваме със съседна Румъния и друго нови страни, може да видите сравнението.  
Водещ: Румъния има земеделието.  
Сергей Станишев: Румъния получава земеделие – там е половината бюджет почти на ЕС, изключително важна политика. Малка Естония получава политиката транспорт, която е жизнено важна и приоритетна. Словения получава околна среда и това показва, че и министър-председателят, и правителството просто не са били наясно, когато са предлагали г-жа Желева и са предлагали варианти, а те предложиха 5-6 варианти за ресори, че не знаят в каква среда работят и как да формулират и постигнат цели на България, така че да получи достоен ресор. Когато не знаеш къде отиваш, винаги се оказваш там, където не желаеш да бъдеш. Това е тъжно наистина за България, след като сега беше новото раздаване на карти, образно казано, и се определяше...  
Водещ: Кратко за срещите, които ви предстоят, г-н Станишев.  
Сергей Станишев: /.../ по какъв начин ще влияе върху европейските политики. И ние се оказваме в ролята на един помощник на комисар по същество.  
Водещ: Най-важните ви срещи в Прага.  
Сергей Станишев: Предстоят много срещи, започвайки с председателя на парламентарната група на ПЕС Мартин Шулц, с министър-председателя на Гърция, който е и лидер на Социнтерна – Георгиос Папандреу, с лидера на германските социалдемократи, с лидери на социалдемократически и социалистически партии и от Балканския регион, и от цяла Европа, естествено с лидера на чешките социалдемократи, така че БСП вече отдавна не е партията, която няма международен авторитет и контакти. Напротив – ние сме един от най-влиятелните като активност членове на ПЕС, която е второто по големина политическо семейство в Европейския съюз.  
Водещ: Добре. Благодаря ви. Успешни срещи.  
Сергей Станишев: Приятен ден. Дочуване.  
Водещ: Експремиерът, лидер на БСП Сергей Станишев.