ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА ЗА РИБАРСКОТО СЕЛИЩЕ КРАЙ БУРГАС

02.09.2016г.

Напредва процедурата за обявяването на Рибарското селище край Бургас за световно нематериално културно наследство. Съхранените в него фрагменти на рибарски традиции, култура и умения се радват на все по-голямо обществено внимание, дори и  след отиващия си летен сезон. На развитието му като едно от автентичните черноморски рибарски селища бе посветена срещата на Председателя на Сдружение „Морски сговор” – Димитър Янчев  с инж. Петър Кънев – Председател на Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм. В срещата взе експертно участие и д-р Стефан Пейков от ГЕОПАН – Бургас.

Основната тема на разговорите бе стратегията на Рибарското селище като значима културна и туристическа атракция, образователен и възпитателен център за рибарските традиции по Южното Черноморско крайбрежие.

Бяха набелязани някои насоки за изследователска, популяризираща и възпитателна работа с децата на Бургас и селищата по Южното Черноморско крайбрежие.

Инж. Петър Кънев, като бургаски народен представител ще  предложи допълнения в нашето законодателство. Те ще улеснят и поощрят развитието на рибарството като традиционен поминък. По-нататъшното утвърждаване на селището край Бургас налага и издигането на неговата пилотна роля в черноморския басейн, изискващо съответната обществена подкрепа,  убеден е Димитър Янчев.