БСП в защита на площад „Бдинци” и пешеходната зона на Видин

Димитър Велков: Не разрушавайте сърцето на Видин!

„Не разрушавайте сърцето на Видин!”, призова председателят на Общинския съвет на БСП - Видин и председател  на групата общински съветници на БСП в местния Общински съвет Димитър Велков на пресконференция по повод скандалното намерение за реконструкция на площад „Бдинци” и пешеходната зона на Видин.

„Нашата позиция е непроменена през последните 8 месеца - ние сме за ремонт, но не за цялостно премахване на настилката на площада, който е паметник на културата.” Така за поред път Велков потвърди становището на БСП, което съвпада с мнението на хилядите граждани на Видин,  Регионалната камара на архитектите, както и на колегията на строителите. Преди няколко дни на среща в общината е станало ясно, че такова е и експертното мнение на Камарата на архитектите в България.

Проектът по ОП „Региони в растеж” е на стойност близо 12 млн.лв. и предвижда премахване на уникалната мраморна настилка и подмяната й с термолющен гранит.

Освен изтъкваните до момента доводи срещу това проектно решение, с които кметът и доминираният от ГЕРБ Общински съвет отказват да се съобразят, Велков изрази и притесненията си за влиянието на ремонта върху околната среда, както и за бизнеса на видинчани, които имат магазинчета и заведения в централната градска част.

Мраморните плочи с дебелина 7-10 см са залепени върху бетонна основа и за да бъдат премахнати, ще трябва да бъдат разбивани, което означава, че едва ли ще остане годен за повторна употреба материал. Общата предвидена за разрушаване площ е около 25 хил. кв.м и сметките показват, че общият обем строителни отпадъци ще е около 15 хил. куб. м. За извозването им до сметището ще са необходими около 5 000 курса с камиони.

„Притеснява ни и още един момент – че с този обем строителни отпадъци първата клетка на регионалного депо ще бъде запълнена много по-бързо от предвидените за експлоатацията й 12 г. Ако обаче ще се депонират на друго място, възниква въпросът има ли общината предвидeна такава площадка, на която да е направена оценка за въздействие върху околната среда”, посочи още Велков.

“Големият въпрос всъщност е как  ще изглежда видинският  площад след ремонта. Като термо лющения гранит ли, който бе положен преди една година пред Стамбол капия, а вече изглежда по-зле от мраморната настилка, положена преди 30 години ”, попита Велков и показа снимки на новите термолющени плочи, които на места вече са повредени.

 Общинският съветник Людмил Димитров припомни, че единствено групата на БСП  е гласувала против разрушаването на площада.

Димитров постави и въпроса за пренасочване на средства от капиталовите разходи на общината за завеждане на арбитражно дело срещу строителя на пречиствателната  станция, фирма „ПОНС”. За държавни такси общината трябва да плати 622 хил.лв.

Предложението таксата да бъде платена с пари от капиталовите разходи ще бъде разгледано на заседанието на Общинския съвет на 2 септември и съветниците от БСП ще гласуват против. Съветниците изразиха мнение, че общината трябва да си търси правата по съдебен път, но не за сметка на благоустрояването на кварталите и селата.

Димитър Велков припомни, че БСП е единствената политическа сила, която се разграничи от предишния кмет Герго Гергов, по чието време е проведена поръчката, сключен е договора и са извършени плащания за пречиствателната станция. „Никоя друга политическа сила не направи оценка на управлението му”, припомни още той.