Красимир Янков: БСП иска да спечели президентските избори и има кандидата за това

Авг 24, 2016 Новини БСП в медиите 0 2608

Доколко АБВ са олицетворение на лявото ще покаже подкрепата им за левия кандидат ген. Радев

„Желанието на БСП е да спечелим президентските избори и имаме кандидата за това”. Това заяви в ефира на БНТ Красимир Янков, член на ИБ на НС на БСП и народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. По думите му  затварянето на кандидатурата на ген. Радев, като такава на една или две партии не позволява широка подкрепа и не отговаря на профила на самия кандидат за президент като непартиен.  „Самото му присъствие в публичното пространство и израстване в кариерата предполага друго отношение към него, а не тясно партийния интерес”, категоричен бе социалистът.

Янков обясни, че са проведени няколко кръга от преговори с АБВ. По думите му се е оказало невъзможно да се удовлетворят желанието на членовете на БСП и намеренията на АБВ. Той поясни, че има напрежение заради разминаването между думи и дела от страна на партията на Първанов. Янков припомни, че АБВ е била част от кабинета Борисов 2, а на предстоящите частични местни избори отново ще участва заедно с ГЕРБ, както и на миналите местни. „До колко те са олицетворител на лявото се подлага на съмнение. Дали сме възможност да има по-широка подкрепа за кандидатурата на ген. Радев и АБВ да намерят своето място на равнопоставена основа с другите политически партии в инициативния комитет, в който може да включи и неправителствени организации и сдружения, физически лица, които искат да подкрепят кандидатурата на ген. Радев”, каза още той.

Янков обясни, че БСП е стартирала една кампания, която да завърши с успех, за да няма еднолично узурпиране на властта във всички институции и на всички нива. По думите му  желанието на АБВ и предложението за споразумение удовлетворяват само тясно партийния им интерес. Янков подчерта, че има сериозно разминаване и относно съдържанието на президентската институция. „В БСП и органите на партията има категорична позиция за отстояване на парламентарната република”, обясни той. Той заяви, че хората, които искат по-различна институция, с човек олицетворител на обединението на нацията трябва да подкрепят кандидат президентска двойка, която да отговаря на виждането им за бъдещето. „Пътят на ген. Радев като кариера и заемането на позицията главнокомандващ на ВВС и експертизата, която той е предоставял ясно показват патриота в негово лице, желанието да се съобразява със законовия ред и институциите. Очакваме от него да бъде надпартиен, да мисли за българските граждани и да не се съобразява със силните на деня, което наблюдавахме в последните 5 години”, заяви Янков. По думите му е  основно той да се съобразява с националния интерес, да бъде адекватен на случващото се и да търси широк политически консенсус, който да отговаря на желанието и виждането на българите. Според него ГЕРБ все още не обявяват своята кандидатура, защото не искат провеждането на реална кампания и състезание на кандидати и идеи.