БСП иска извънредно заседание на НС за отмяна на мораториума за АЕЦ „Белене”

Авг 09, 2016 Новини БСП 0 976

Страната ни дължи всеки месец по 10 млн. лв. по проекта

„БСП отправи искане към председателя на НС Цецка Цачева да свика извънредно заседание на парламента за отмяна на мораториума за АЕЦ „Белене”. Това обяви говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев по време на пресконференция в централата на партията. По думите му с другата точка от искането се възлага на Министерски съвет да осигури реализация на АЕЦ „Белене”, като защити националния интерес. Той допълни, че в третата точка от документа се задължава министърът на енергетиката да информира НС на всеки 3 месеца за изпълнението на реализацията на проекта.

„Несериозно е да се водят разговори с каквито и да е потенциални инвеститори, в ситуация, в която има наложен мораториум за изграждане на проекта АЕЦ „Белене”, каза още Бойчев. Той припомни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е внесла проект за решение за отмяна на решението на НС за прекратяване изграждането на централата. „Мина вече един месец, а страната ни дължи всеки месец по 10 млн. лв. по проекта „Белене”, подчерта социалистът и категорично заяви, че е нужно да се намери решение на проблема.

Явор Куюмджиев: Винаги сме били постоянни в позицията си за АЕЦ „Белене”

„Винаги сме били постоянни в позицията си за АЕЦ „Белене”, като сме доволни, че премиерът Борисов преосмисли становището си”, допълни Явор Куюмджиев, член на НС на БСП. Според него е важно този проект да се реализира, защото той е стратегически за страната. „Готови сме с предложения по проблема и предлагаме също експертна помощ”, каза още той.