Жельо Бойчев: 23 октомври отговаря на очакванията на българите час по-скоро да бъде избран нов президнет

Време е ерата на назначения от ГЕРБ Плевнелиев да свърши

 „ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ направи предложение президентските избори да бъдат на 23 октомври. Тази дата  отговаря и на очакванията на българското общество час по-скоро да бъде избран нов президент, след ерата на назначения от ГЕРБ Плевнелиев през тези 5 години”. Това заяви говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев в пленарна зала по време на дискусията за определяне на дата за президентските избори. Той обясни, че за да предложат тази дата социалистите са били водени и от съображението, че в края на годината парламентът трябва да приеме най-важния закон за своята работа всяка една година, а именно Закона за държавния бюджет за 2017г.

Бойчев заяви, че процедурата по парламентарно обсъждане и приемане на бюджета на републиката е дълга и отговорна задача. Според него съвпадането на президентската кампания с тази процедура и свързаните с нея страсти и емоции, ще лиши НС от възможността да проведе една съдържателна дискусия по въпроса. „Президентските избори минават обикновено на два тура. Ако те бъдат на 23 октомври, в началото на месец ноември ще имаме избран президент и парламентът ще може спокойно да си свърши работата по обсъждането и приемането на бюджета”, заяви говорителят на ПГ на левицата.

Бойчев подчерта, че не е нормално този важен въпрос да мине без дебат в Народното събрание. 

Въпреки съображенията изложени от левицата и в отсъствието на какъвто и да било дебат управляващото мнозинство е приело своето предложение президентските избори да бъдат на 6 ноември.