Корнелия Нинова: С парламентарната си дейност доказахме, че сме истинска алтернатива на това управление

Юли 28, 2016 Новини БСП 0 1774

Председателят на БСП направи отчет на работата на парламентарната група по време на двете сесии в НС

„Време е за отчет кой какво обеща и какво свърши накрая на двете сесии на работата на НС. Не слушайте празни приказки, а съдете по действията. За нас БСП означава казано – свършено”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента и призова всички парламентарни групи да направят отчет за обещаното и свършеното.

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е опозиция и алтернатива на това управление. Най-силният механизъм на опозицията е парламентарният контрол. Задали сме 430 въпроси и питания в парламентарния контрол и в блиц-контрола”, подчерта тя и обясни, че това е половината от упражнения контрол спрямо управляващите. „50% от 8 парламентарни групи сме направили само ние. Всеки може да се кичи с определението опозиция, но фактите показват, че БСП е единствената и съдържателна опозиция в този парламент”, категорична е Нинова.

Председателят на БСП подчерта, че партията е и алтернативата на управляващото мнозинство. „Внесли сме 20 законопроекта, 6 проекта за решения, 319 предложения между първо и второ четене на законопроекти, внесени от други парламентарни групи”, допълни тя. Нинова посочи, че съдържанието на тези законопроекти изпълняват политически обещания на левицата за държавност, ролята на държавата в икономиката, местната власт и образованието. „Благодарение на тях спряхме приватизацията на Военно-промишления комплекс, възложихме проверка от Сметната палата на Центъра за градска мобилност, внесохме законопроекта за управление на публичните предприятия, с който се слага край на политическите назначения в държавните и общински предприятия. Многократно внасяхме и се борихме до край по закона за образованието”, обясни председателят на партията.

Социалната политика продължава да е наш основен приоритет

„Социалната политика и отношението към хората, които не могат да се справят сами в кризата, продължават да бъдат наш основен приоритет”, каза още Нинова. По нейните думи БСП е направила предложения по Кодекса за социално осигуряване, обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години да бъде минималната заплата, Законът за семейни помощи, децата с увреждания да получават 70% от минималната заплата, Законът за ДДС, бебешките и детски стоки да бъдат с намалено ДДС, Законът за доходите на физически лица, отмяна на плоския данък, Гражданско-процесуалния кодекс, да няма такси при попечителство на деца с увреждания.

Анализите показват лицемерие на управляващите – едно говорят, друго вършат

По повод външната политика на страната председателят на левицата припомни, че БСП е против флотилия в Черно море и единствено тя е внесла решение за демилитаризация на региона, но то е отхвърлено. „Казахме, че сме срещу санкциите срещу Русия и единствени многократно внасяхме предложение те да паднат, както и да бъде отменен списъкът за забрана за пътувания”, припомни лидерът на социалистите. Според нея срещу тази последователна, политическа и експертна позиция на партията в парламента има само лобизъм и лицемерие в политиката. „Както обещахме правим преглед на лобистките закони, приети от правителството. Готови сме и с този анализ. Те показват защита на фирмени и на лични интереси в управляващото мнозинство. Лицемерие – едно говорят, друго вършат”, допълни тя. Корнелия Нинова припомни, че управляващите са обявили грижа за икономиката, но са провеждали политика в интерес на 5-6 големи фирми само. „Обявиха грижа за народа и за жизненото равнище, а замразиха всичко, което се отнася до социалната политика”, заключи Нинова.