Гечев към Московски: След като вие сте предложил Цветанов за шеф на ИА „Автомобилна администрация” веднага си подайте оставката

Юли 22, 2016 Новини БСП 0 615

Следващото назначение на Московски директно да се насочва към близкото РПУ, преди да е уличено в корупция

„След като дълго време шикалкавехте пред медиите сега признавате, че вие сте предложил Цветелин Цветанов за директор на ИА „Автомобилна администрация”.  Трябва да си подадете веднага оставката. Няма друг случай в Европа с такъв крупен корупционен скандал, при който да не се носи никаква отговорност”. Така зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев се обърна към министъра на транспорта Ивайло Московски по време на днешния парламентарен контрол.  Той припомни, че през втората половина на март тази година по време на съвместна акция на ГДБОП и ДАНС и под ръководството на специализираната прокуратура са били арестувани 18 души служители на ИА „Автомобилна администрация” – в това число директора на агенцията Цветелин Цветанов.

Гечев обясни, че по данни на разследващите органи действията на групата са се разпростирали в няколко посоки: от събиране на такса „спокойствие” от различни автомобилни превозвачи до нерегламентирано издаване на разрешения за управление на моторни превозни средства за всички категории, включително и тези за превоз на опасни товари, където цената е била 3000 лв. на лиценз. Социалистът допълни, че са били назначавани и служители на агенцията срещу подкуп. „За ръководител на схемата от прокуратурата бе посочен изпълнителният директор на агенцията Цветанов. По време на претърсванията разследващите органи са открили равностойността на 175 хил. лв. в различна валута в дома на Цветанов и значителна сума в дома на неговия тъст. Общият размер на откритите средства е около 400 хил. лв.”, обясни зам.-председателят на ПГ на левицата. Гечев подчерта, че според разследващите органи Цветанов е ръководител на престъпна група за рекет  и трупане на подкупи в огромни размери. Той заяви, че не е тайна и че той е член на ПП ГЕРБ в Плевен.

Гечев припомни, че предишният шеф на агенцията Валентин Божков също е бил назначение на Московски и също е бил "клиент" на специализираните органи. „В такъв случай третото ваше назначение е добре направо да се предаде в най-близкото поделение на МВР, преди да е уличено в корупция”, заключи проф. Гечев.