Корнелия Нинова: Българската външна политика е безгръбначна, безхарактерна, и е в съгласие с големите на деня

Юли 22, 2016 Новини БСП в медиите 0 1079

ГЕРБ не допуснаха гласуване на демилитаризацията на Черно Море

„Депутатите на ГЕРБ не допуснаха в комисия в парламента демилитаризацията на Черно море да бъде разгледана, защото ако трябваше да се гласува, щяха да гласуват против“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНТ. Тя припомни как външният ни министър и този на отбраната искаха да се прави флотилия в Черно море, а премиерът Борисов поиска демилитаризирана зона. „Ние бяхме тази политическа сила, която внесе предложение в парламента Черно море да стане демилитаризирана зона, като се възлага на председателят на НС Цецка Цачева да уведоми другите парламенти в Черноморския регион, след което да започнат разговори, защото решението трябва да бъде общо“, каза Нинова. Тя обясни и поведението на премиера по темата. „Премиерът заема пози и го прави, за да се хареса на българските граждани, които не желаят флотилия в Черно море", коментира тя. По думите й ГЕРБ са непоследователни по отношение на външната политика.

Бе отхвърлена и декларацията на БСП по повод случващото се в Турция

На въпрос с какви мотиви е била отхвърлена декларацията на БСП по отношение случващото се в Турция, Корнелия Нинова заяви какви точно са били те: „Много е сложно, нека да изчакаме, да видим големите какво ще предложат, да не взимаме отношение“.

Тя бе помолена и да изложи аргументите на левицата, залегнали в декларацията. „В нея пише, че в 21 век властта не може да се взема с военни преврати. Искаме защита на правата на българите граждани в Турция. Не бива да се допуска реваншизъм и разчистване на сметки, а на база на демократичната основа, на принципите на законите, на Конституцията да се вземат мерките срещу преврата. Българските институции да се мобилизират и всички да положим общи усилия да защитим националния интерес на държавата ни в тази ситуация. Ние пожелахме национално съгласие в един изключително сложен момент на Балканите“, посочи тя и допълни, че за съжаление политиците в такъв момент не са показали достатъчна зрялост, за да се излезе с национално съгласие по темата.

Председателят на БСП подчерта, че левицата е била готова в деня след преврата, да внесе вот на недоверие по темата „Сигурност“, но не го е направила, защото в момента държавата има нужда от пълна мобилизация, за да гарантира националния интерес.

Корнелия Нинова коментира и друга изключително важна тема, както за България, така и за Евросъюза – споразуменията СЕТА и TTIP.

Настояваме правителството да каже какви ще са последиците за България от сключването на споразуменията СЕТА и TTIP

„Настояваме правителството да каже, какви ще са последиците за България, и настояваме още споразуменията да не влизат в сила, докато не се ратифицират от парламентите на съответните държави в ЕС, включително и от нас“, подчерта Корнелия Нинова. Тя добави, че вчера в икономическата комисия в НС левицата е предизвикала дискусия по темата. „Поканихме синдикати, граждански структури и всички казаха, че се поставят националната икономика, селското стопанство и работещите хора в България в риск“, каза председателят на БСП

Българската външна политика е безгръбначна, безхарактерна, и е в съгласие с големите на деня

„Искаме позиция по отношение на споразуменията от българското правителство, което няма такава. Българската външна политика е безгръбначна, безхарактерна, и е в съгласие с големите на деня“, заяви Нинова и обясни, къде е сериозният проблем със споразуменията. „Опасността е големи чужди корпорации да могат да съдят държавите и последните да плащат разноските за това. Има опасност да се приключи с европейското и българското земеделие. Създава се възможност за изравняване на режима работещ в САЩ“, подчерта лидерът на БСП. Тя даде пример, като обясни, че там работодателите не са длъжни да сключват трудови договори с работниците, няма лимит на работното време, и работник може да бъде освободен във всеки един момент, без предупреждение. „Ако евролидерите допуснат това, то те заемат позиция в полза на корпорациите и срещу гражданите си. Ако ЕС ратифицира споразуменията, те ще имат по-голяма сила, отколкото законодателствата на страните от съюза“, каза също председателят на социалистите.

На въпрос дали БСП има по-широко скроени кандидати за президентските избори, Корнелия Нинова обясни, че ако под по-широко скроени кандидати се разбира такива, които не са членове на БСП, вече има такива, номинирани от организациите на левицата в страната. „Вярвам, че ще имаме обща лява кандидатура“, каза също Корнелия Нинова. Тя обаче бе категорична, че ГЕРБ не са готови с кандидатура и изчакват тази на левицата.