Няма помощ от държавата за щетите от земетръсите в Шабла

  Добрич: Община Шабла все още не е получила от държавата парите за възстановяване на щетите от предишното земетресение от 5 август

 

Добрич: Община Шабла все още не е получила от държавата парите за възстановяване на щетите от предишното земетресение от 5 август. Кметът на община Шабла Красимир Кръстев заяви, че все още очаква средства от държавата за укрепване на сградата на читалището в Шабла, която пострада от предишния трус, който беше от пета степен по скалата на Рихтер. Премиерът Бойко Борисов лично се запозна със щетите и обеща помощ. „Заявили сме 360 000 за покриване на щетите, до момента нямаме преведен нито един лев", обясни Кръстев. В момента сградата на читалището не се използва, съставите не могат да репетират там, не работи и библиотеката. Относно вчерашното земетресение с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер, регистриано в 7,48 ч., кметът обясни, че няма пострадали, има незначителни щети по стени и комини на отделни къщи.

Земетресението вчера сутринта е усетено най-осезаемо в община Каварна, в района на село Камен бряг, съобщи началникът на "Гражданска защита" Добрич, инж. Живко Гочев. Трусът е по-слабо усетен в Каварна и Шабла. Няма данни за жертви. Засега има постъпил сигнал от кметския наместник на Камен бряг за пропуквания на мазилки на къщи в селото, информира още Гочев. Учениците от най-голямото училище в Каварна - СОУ „Стефан Караджа" са били изведени от сградата по време на земетресението.