Станишев: Повторното въвеждане на смъртното наказание в Турция може да навреди на отношенията с ЕС

Призоваваме правителството за максимална сдържаност и предпазливост след опита за преврат

„Смъртното наказание е брутално и истински несправедливо наказание. Дълбоко разтревожени сме, че се популяризира подобна идея. Призоваваме правителството за максимална сдържаност и предпазливост след опита за преврат. Всяка стъпка в посока на повторно въвеждане на смъртното наказание може да навреди на отношенията между Турция и ЕС. Отхвърлянето на смъртното наказание е специално изискване към всички страни, които се стремят към членство в ЕС", заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Партията на европейските социалисти изразява загриженост във връзка с хилядите уволнения в армията,  полицията и в съдебната система след опита за преврат в Турция. Той не бива да бъде използван като претекст за подкопаване на правата на човека.

„Всеки опит за оставане във властта чрез съществени конституционни промени, ще отдалечи още повече Турция от ЕС и ще застраши така необходимото успокояване на страната“, добави Станишев.

Лидерът на ПЕС изрази своето възмущение от убийството на заместник-кмета на Истанбул Кемил Кандас. Той изрази своите съболезнования в писмо до лидера на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдаролу.

„Никаква вяра или религия не могат да бъдат причина за убийство. Ние ще продължим да остояваме демокрацията и защитата на човешките права. Заставаме срещу всяко насилие“, пише в писмото си лидерът на социалистите.