БСП иска отмяна на забраната за изграждане на АЕЦ "Белене"

Юли 13, 2016 Новини БСП 0 1069

Идеята за изкупуване на оборудването е доста екзотична. То не може да се продаде където и да било

„БСП  внесе проект за решение на НС за отмяна на забраната за изграждане на АЕЦ „Белене”, наложена с друго решение на парламента от 28.03.2012 година”. Това обяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков пред журналисти в парламента. По думите му друг път няма – или обединяване на усилията за най-бързо намиране на изход от ситуацията, или ежедневно увеличаващо се с над 330 000 лева задължение към „Атомстройекспорт”. 

Ерменков припомни, че към средата на 2009 г. България е присъствала на атомната карта на света като една от малкото нации, развиваща ядрена енергетика и строяща втора атомна централа. „За съжаление 2009 година изборите бяха спечелени от ГЕРБ”, коментира той и подчерта, че  е задължителна последователна политика на държавата в ключови, икономически обосновани инфраструктурни проекти, независимо от това коя партия е на власт. „Именно тази последователност в политиката липсваше на първото правителство на Бойко Борисов”, допълни депутатът от левицата. 

Ерменков каза още, че от БСП подават ръка и впрягат целия си експертен потенциал и енергия за решаване на проблема. За целта според него всички заедно, независимо от партиите, към които принадлежат народните представители, трябва да защитят интереса на България.

Идеята за изкупуване на оборудването е доста екзотична. То не може да се продаде където и да било

„Идеята за изкупуване на оборудването е доста екзотична, защото то не може да бъде продадено където и да било. Изисква се специална площадка и проект, а такива в света в момента няма”, обясни Ерменков. Според него решението е в довършване на АЕЦ „Белене“ със стратегически инвеститор. „Това може да се случи при изпълнението на две необходими условия – постигане на разбирателство с руската страна и намиране на инвеститор. Друг шанс няма”, каза още той. „Затова ние от БСП настояваме да се започнат консултации между управляващи и опозиция за търсене на решение”, коментира Таско Ерменков. 

Драгомир Стойнев: Докато тече арбитраж, не се предприемат действия, за да не се навреди

„Докато бях министър, имаше процедура по арбитраж. А тогава не се предприемат никакви действия, за да не се навреди. Дори не съм си позволявал да коментирам проекта, защото това може да помогне на другата страна”, заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на партията Драгомир Стойнев. По повод проекта за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, той е категоричен, че двата проекта нямат нищо общо. „Винаги сме били за развитие на ядрената енергетика чрез изграждане на нови мощности. Дори и сега има нужда от това”, каза още народният представител. 

Красимир Янков: Изграждането на нова централа е необходимо, за да запазим България на ядрената карта

„За да не изпаднем в ситуация, в която Борисов обвинява държавници от 2006 до 2013 г., което е в стила му, като отговорна политическа сила заявяваме готовността си експертно и политически да водим разговори с тези, които са на власт, за бъдещето на проекта „Белене”, допълни по темата депутатът от левицата Красимир Янков. Според него не е работещ вариант първо да се прави опит за продаване на оборудването, а след това да се преминава към други фази. „Бъдещето на българската ядрена енергетика е в ръцете на политиците и ние сме готови да бъдем тази политическа сила, която е адекватна и на искането на българските граждани, изразено в референдума от 2013 г.”, каза още народният представител. Янков е на мнение, че работата на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” е лимитирана във времето и изграждането на нова централа е необходимо, за да запазим България на ядрената карта.