Сдружението на общините – срещу бюджета на правителството

Добрич:  „Отчитаме трудностите в дръжавата, но настояваме да се осигури ресурс за работа

Добрич:  „Отчитаме трудностите в дръжавата, но настояваме да се осигури ресурс за работа. Планираното съфинансиране за европроектите непосилно за повечето български общини" - заяви след заседанието на Националното сдружение на общините в България в Сливен членът на УС и кмет на Добрич Детелина Николова. От сдружението предлагат при обектите от национален приоритет да няма общинско съфинансиране, а средствата да се поемат от републиканския бюджет. За останалите обекти да се прилага 2% съфинансиране и 5% като краен вариант при малка група неприоритетни  Друго искане е превръщането на Данъка на доходите на физическите лица в местен данък за финансиране на икономически дейности.

Понижаването с 45 млн. лева на средствата за единен стандарт в общинската администрация ще затрудни предоставянето на услуги, каза още Д. Николова. Орязването не може да надхвърля 25 млн.лв, посочват от сдружението на общините. „В такава ситуация не са изключени съкращения. Нямаме финансов и човешки ресурс да прилагаме  новости в нормативната база. Предстоят тежки процедури по закона за етажната собственост. Сдружението ще изготви примерни  модели за обособяването на т.нар. прилежащи територии, но с тях отново трябва да се ангажират общински служители" - алармира още тя.

Очакват се 200 млн. лева просрочени задължения на общини. Една трета от тях ще приключат с небалансиран бюджет, добави финансовият зам.-кмет на Добрич Иван Колев. Той посочи, че  приносът на общините към приходите в държавата спада от 20% през 2008-а, през 16% тази година, до 13 % за 2010 г. Сега процентното съотношение на превежданата субсидия е 20 на сто за първото тримесечие, по 25-за второто и третото и 30- за последното. „Без да имаме адекватна приходна част предлагаме  най-голямата сума за кметствата да постъпва в началото на годината" - категорична е Д. Николова. Исканията са  парите да се изплащат в последователността 30,25, 20, 25 процента.

„Държавата дължи на Каварна вече около 400 000 лева" - заяви кметът на крайморската община Цонко Цонев. „Министерствата не плащат при по стартирали проекти, междинните плащания ги извършваме с общински ресурс, което оголва други дейности на кметството" - пояснява той. Според Цонев, това не касае една или две общини и затова правителството трябва да вземе решение. „Иначе проектите спират, като спрат, се изпада в просрочие, а в резултат на това няма изплащане на договорените средства по програмите, тъй като се нарушават условията по договорите. Започнати проекти са наникъде заради недоплащане от държавата" - категоричен е той.

Ц.Цонев смята, че трябва час по-скоро да се преразгледа начина на финансиране на вече започнатите проекти. Според него, грешката е системна, не касае една или няколко общини и затова бързо трябва да се промени политиката и то в диалог с кметовете.

Кметовете в Добричка област са недоволни и от отпуснатите средства за кандидатстване с проекти по националната програма „От социални помощи към заетост". 191 580 лв. са предвидени за Добричка област за първото шестмесечие на 2010 г. С тези пари ще могат да се осигурят едва 155 работни места за бедни, получаващи социални помощи.

Пламен Начков- директор на Националната служба по заетост-Варна, не бе в състояние да отговори на кмета на Тервел Живко Георгиев - БСП, дали ще се запазят местата по останалите програми за субсидирана заетост - "Асистенти на хора с увреждания", "Помощ за пенсиониране" и др. Философията на държавния бюджет за 2010 г. е да се свиват разходите за субсидирана заетост, като по-малкото пари от хазната се компенсират с очакваните средства от Европейския социален фонд, коментира Пл. Начков. Управителят на частна фирма от Генерал Тошево Веселин Ганев заяви, че проектите на общинските администрации се ползват с предимство при кандидатстване. Не виждам логика в това, тъй като именно частните работодатели се стремят да осигурят постоянна заетост на наетите безработни. „Категорично е неприемливо за регион като нашия да отпадат дейностите в селското стопанство. Не бива да се забравя, че хората, които се назначават по тия програми, са с ниска квалификация и могат да са полезни именно в дейности по прибиране на реколтата", категоричен бе В. Ганев.