БСП предлага алтернативен бюджет за 2010 година

Nov 24, 2009 Новини БСП 0 1725

  Бюджетът, който управляващите предлагат, ще обрече България и социалните системи на несигурност, обедняване и масова безработица

 

Бюджетът, който управляващите предлагат, ще обрече България и социалните системи на несигурност, обедняване и масова безработица. Държавата е на автопилот и застинала  в очакване на Годо.  Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев.

Лидерът на БСП представи алтернативен бюджет за следващата година.  Предложението е със завишена приходна част с 1.260 млрд. лева. По думите на Станишев приходната част на предложения от управляващите бюджет се основава на лъжливи прогнози. Правителството е заложило спад от 2 % от БВП, когато повечето европейски страни започват да излизат от рецесия. Според Станишев управляващите залагат тези параметри умишлено, за да могат в средата на годината да заявят, че са положени неимоверни усилия за постигане на този резултат. Според Станишев през 2010г. е реалистично да има нулев икономически растеж или лек ръст. От партията прогнозират БВП за следващата година да бъде около 66 млрд. лева, което ще донесе 762 млн. лева допълнителни приходи.

Лидерът на БСП посочи няколко източника на финансиране. По думите му не трябва да се намалява осигурителната тежест с 2 пункта, защото става дума за загуба на 400 млн. лева. Социалистите смятат, че стъпката за увеличаване на прага за самоосигуряващите се от 260 лева на 420 лева е твърде висока. БСП предлага стъпката да е 340 лева, за да бъде увеличението по-плавно.

Допълнителен финансов източник за бюджета е възможността за продажба на емисии въглероден двуокис. 100 млн. лева, които ще постъпят от търговия с емисии, могат да отидат за екологични проекти.

Социалистите предлагат фискалният резерв за 2010г. да не бъде по-нисък от 6,8 млрд. лева. „В момента той е около 7,7 млрд. лева", поясни Станишев.

В разходната част от левицата предлагат допълнителни социални разходи - 65 млн. лева за активна политика на пазара на труда и 60 млн. лева за политика за хора с увреждания. Минималната работна заплата може да бъде увеличена от 240 лева на 280 лева.

От БСП искат да бъдат дадени 380 млн. лева допълнително за болнична помощ, 60 млн. лева за онкоболните и 20 млн. лева - за спешна помощ. Парите могат да дойдат от резерва на Здравната каса.

Приоритет в  бюджета на социалистите са и научните изследвания - с 50 млн. лева следва да се увеличат разходите за тази сфера. Общините могат да получат допълнително 200 млн. лева за делегираните държавни дейности и функционирането на фонда Флаг. Средствата за земеделие могат  да се увеличат със 150 млн. лева.

На гибел и на ликвидация ще бъдат обречени науката и културата, ако средствата за тях в бюджет 2010 година не се увеличат, смятат от БСП. По повод отделените средства в областта на научните изследвания в бюджета за следващата година Ваня Добрева изрази своето притеснение, че БАН ще се окаже притисната да продава апетитни имоти, за да намери източници за финансирането си. Тя предположи, че това може да стане с разпоредба в закон, която да разрешава това. Според нея ще бъде интерес в чии ръце могат да попаднат тези атрактивни терени.

Сред останалите предлагани по-високи разходи са: 15 млн. лева за култура, 50 млн. лева за екологични разходи и 50 млн. лева за железопътен транспорт, увеличаване на средствата за национално финансиране по Шенген - с 40 млн. лева.

„Когато се види, че прогнозата, заложена от управляващите в проекта за бюджет, е доста по-песимистична, отколкото ще бъде в средата на 2010г., това ще бъде най-красноречивото доказателство че сме направили правилните предложения", коментира Ангел Найденов. По думите му показателна за погрешните прогнози на правителството би била и актуализация на бюджета в средата на следващата годината.

Найденов коментира и балотажа за частичния местен вот в Разлог и село Беглеж. Агресия, натиск, който стига до бруталност, заплахи, грубо използване на управленски позиции, използване на финансовата и икономическата зависимост на хората - това според депутата от левицата са похватите, които са използвали ГЕРБ в  изборите.  От своя страна Станишев посъветва да се прочете отново книгата на Алеко Констанинов "Бай Ганю прави избори", която е показателна за начина по който ГЕРБ провеждат избори. „Налага се един агресивен, едноличен и силов стил на управление, което не е приемливо за демократична България", добави Корнелия Нинова.

По повод внесения сигнал в Комисията по корупцията и конфликт на интереси срещу Искра Фидосова от ГЕРБ  Нинова изтъкна, че Фидосова не е отговорила на най-важния въпрос - колко е общият размер на кредитите, които ползва. „Не разбирам защо прикрива бизнес интересите си, няма нищо лошо да е развивала търговска дейност. Лошото е че се опитва да го прикрива, и да лъже. Това вече говори за морала на представителите на управляващата партия ГЕРБ", коментира Нинова.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>