Жозе Барозу: Сергей Станишев и правителството му винаги са били честни и лоялни партньори на европейските институции

Nov 24, 2009 Новини БСП 0 1323

Досегашният български премиер Сергей Станишев и правителството му винаги са били честни и лоялни партньори на европейските институции

Досегашният български премиер Сергей Станишев и правителството му винаги са били честни и лоялни партньори на европейските институции. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в отговор на запитване на лидера на Групата на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц, какви са впечатленията от работните взаимоотношения на председателя на ЕК с досегашният министър-председател на България Сергей Станишев, и ползвало ли се е неговото социалистическо правителство с политическа легитимност пред европейските институции, съобщиха от пресцентъра на групата на социалистите.
В светлината на въпроса си лидерът на социалистите и демократите в ЕП помоли председателя на ЕК също така да коментира изказванията на премиера на България Бойко Борисов свързани със забраняването на Българската социалистическа партия, третирането на нейните членове и симпатизанти като "разбойници".
В отговорът си председателят на ЕК Жозе Барозу подчерта, че винаги се е радвал на "отлична съвместна работа" със Сергей Станишев и неговото правителство, "които винаги са били честни и лоялни партньори на европейските институции".
"Аз не мога да правя забележки на един или друг политически лидер, но винаги сме имали честни и лоялни отношения с правителството на България, начело на което беше Сергей Станишев. Той бе лоялен партньор на Европейската комисия и европейските институции по отношение на общия ни европейски проект"
Относно втората част на въпроса на Мартин Шулц председателят на ЕК заяви:
"България е доказала, че e демократична страна и в нея всички партии имат своето място".