БСП внася сигнал за конфликт на интереси срещу Искра Фидосова

Nov 23, 2009 Новини БСП 0 1457

Корнелия Нинова призова депутата от ГЕРБ да се откаже от имунитета си, за да се направи обективно разследване   Внасям сигнал до Комисията по корупция и конфликт на интереси срещу Искра Фидосова

Корнелия Нинова призова депутата от ГЕРБ да се откаже от имунитета си, за да се направи обективно разследване

 

Внасям сигнал до Комисията по корупция и конфликт на интереси срещу Искра Фидосова. Основание за това ми дава нейната декларация за конфликт на интереси. Това обяви на пресконференция депутатът от Коалиция за България и секретар на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова. Според Нинова депутатът от ГЕРБ е нарушила закона като не е изпълнила задължителното изискване да посочи общия размер на кредитите, които ползва от банки. „Тъй като е юрист, не допускам, че го е направила поради небрежност или незнание как се попълва декларация", коментира Нинова.

Според секретаря на БСП притеснителен е и фактът, че в декларацията г-жа Фидосова посочва, че дължи месечно по заемите си общо 6700 лв. в две банки плюс още 40 000лв. към третата банка. В същото време депутатът от ГЕРБ е посочила, че не участва в търговки дружества, не развива дейност като едноличен търговец, не получава пари от управителни съвети. Така на практика не е ясно как със заплатата си на народен представител от около 3 000лв. г-жа Фодосова покрива заемите си месечно в размер на около 7000лв.

Според депутата от левицата Фидосова не е декларирала и това, че преди да стане народен представител е имала нотариална кантора в Монтана. Това е още едно нарушение на закона и прикриване на информация. Нинова напомни опита на Фидосова да внесе поправка в закона за нотариусите, която да позволи депутати да продължават да развиват нотариална дейност и по този начин да обслужи лични и лобистки интереси. В края на август Фидосова декларира, че е напуснала нотариалната си кантора. Това е поредно нарушение, тъй като повече от месец е съвместявала двете работи, което е забранено по закон.

Корнелия Нинова заяви, че ще иска парламентарната комисия да направи разследване и да разпита депутата от ГЕРБ има ли нерегламентирани доходи, укрила ли е доходи и какъв е произхода на средствата, с които разполага. „Разчитаме на обективност", заяви Нинова. Тя припомни, че в комисията още стои и сигналът за министър Трайков. Срокът за произнасяне по него изтича утре.

По повод намерението да съди Фидосова, Нинова заяви, че всичките й действия са блокирани поради това, че г-жа Фидосова се ползва с имунитет като народен представител. Депутатът от левицата  призова Фодосова сама да свали имунитета си. „Нали искат прозрачност. Нека да даде личен пример, да си даде сама имунитета, за да се направи едно обективно разследване", добави Нинова.

Секретарят на БСП беше категорична, че управляващите демонстрират политическо лицемерие и двуличие. Изказват се като последна морална инстанция, посочват с пръст опонентите си, а в същото време не спазват правилата. Газят през законите като булдозери и живеят със самочувствието, че стоят над закона. Нинова увери, че всичките грешки на управляващите, всички нарушения на закона БСП ще изважда на показ. „Не може когато демонстрираш желание за законности и ред да правиш точно обратното", каза в заключение депутатът от левицата.