Корнелия Нинова: Искаме оставката на Кунева

Социалистите търсят обяснения от министри

„Искаме оставката на Кунева. Какво още трябва да се случи, за да бъде освободен министър? Нейна оставка и поемане на отговорност от страна на министър-председателя.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Стара Загора след изнесено заседание на Изпълнителното бюро там. Тя припомни, че новият закон отнема пари от държавното и общинско училище и ги прехвърля на частното, както и изключва от програмите автентични български автори за сметка на чужди. Според нея матурите са провалени чрез изтичането на информация, а масово ниските оценки показват, какво е равнището на реформата и качеството й. „Учителският събор беше гавра с българските учители – да ги караш от цялата страна и да им държиш реч, без да им дадеш възможност да си кажат мнението. Да им кажеш, че ще им вдигнеш заплатата с 10%, а на другия ден министър-председателят го опровергава“. Нинова е на мнение, че от всичко това резултатът е срив в качеството на образованието, гарантирана малограмотност на българчетата. „За нас, като партия, образованието е една от най-приоритетните и важни сфери в българската политика, защото без качествено образование, няма икономика, приходи, възможност за социални политики и младите бягат навън“, каза още председателят на БСП. По нейните думи това се плаща от българския народ като сметка за мира и спокойствието между коалиционните партньори само и само, за да са на власт. „Този модел на управление е изчерпан и искаме предсрочни избори“, категорична е тя.

„Не е достатъчно да критикуваме, трябва да посочваме и алтернатива. Освен нашия законопроект на закона за средното образование, ние ще внесем жалба до КС и искаме отлагане на закона за една година“, заяви още Корнелия Нинова.

Валери Жаблянов: Учителският събор имаше по-скоро политически характер, отколкото да помогне на учителите

„Още при внасянето на закона за образованието ние гласувахме против. В някои от клаузите му се крият тежките проблеми в българското средно образование“, заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов. Той уточни, че новата структура на образованието предизвика сериозни сътресения и в учителското съсловие и недоумение в много местни органи на властта – кметове и общински съвети. „Те трябваше да преценят дали да намалят с едни клас съществуващите основни училище или да ги направят десетокласни. Това е абсолютно невъзможно, защото едното включва уволняване на учители и сбиване на програмата, а другото – назначаване на учители и по същество създаване на нов тип училище“, уточни той. Жаблянов припомни и, че учебниците за 1 и 5 клас не са отпечатани и не са одобрени. „БСП предложи законопроект, с който въвеждането на закона в сила да стане от 1 август 2017г. Той има подкрепата на повечето от учителите, директорите и хората, свързани с българското образование, които са дълбоко убедени, че реформата не може да се проведе като кампания и на инат“, категоричен е народният представител.

„Учителският събор беше едно мероприятие, чиято цел остана неизвестна и на участниците в него, и на организаторите. То имаше по-скоро политически характер, отколкото да помогне с нещо на българското образование и учители“, коментира Жаблянов. Според него кратката литературна и музикална част, представена пред учителите, не може да компенсира ниските заплати, липсата на престиж на професията, ужасяващото състояние на дисциплината в училищата, лошото отношение на учениците към учителите.

„Борисов да поеме отговорност. В противен случай тазгодишните 30% слаби оценки, догодина ще изглеждат като блестящ пример на фона продължаващите деструктивни действия в образованието, които се предлагат под формата на някаква реформа“, каза още Валери Жаблянов.