Сергей Станишев: Правителството прехвърля тежестта на кризата върху хората с по-ниски доходи

Nov 21, 2009 Новини БСП 0 1570

Социалната отговорност на политическите партии във време на кризаобсъдиха участниците в Международния форум, предхождащ Конгреса на партия „Единна Русия"   Социалната отговорност на политическите партии във време на криза беше основната тема на Международния форум, предхождащ Конгреса на партия „Единна Русия" в Санкт Петербург

Социалната отговорност на политическите партии във време на кризаобсъдиха участниците в Международния форум, предхождащ Конгреса на партия „Единна Русия"

 

Социалната отговорност на политическите партии във време на криза беше основната тема на Международния форум, предхождащ Конгреса на партия „Единна Русия" в Санкт Петербург. Близо 40 международни делегации от целия свят уважиха събитието, сред които Япония, Китай, Индия, Южна Африка, Германия и др.

В изказването си пред форума председателят на НС на БСП Сергей Станишев подчерта значението на добрите контакти между БСП и „Единна Русия", позволили сътрудничеството между България и Русия да бъде изведено на ново равнище в икономическо, политическо и културно отношение. Особено развитие е отбелязано и в сферата на енергийните проекти - Южен поток, Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене".

Станишев очерта основните елементи от успешните антикризисни действия на оглавяваното от него правителство, насочени преди всичко към засилени държавни инвестиции, мерки за борба с безработицата и облекчаване на влиянието на кризата върху най-засегнатите социални слоеве. Той направи паралел със ситуацията в Русия, като подчерта, че и в двете страни разумната финансова политика в периода преди кризата е позволила да бъдат създадени големи резерви, които сега позволяват по-активна държавна намеса в посока нейното преодоляване.

„В същото време новото българско правителство прави сериозно отстъпление от тази политика", заяви Станишев. Той изтъкна, че управляващите прехвърлят реалната тежест върху хората с по-ниски доходи и орязват програмите, предвидени за активна политика на пазара на труда в подкрепа на заетостта. Това по думите му в следващите месеци ще доведе до десетки хиляди нови безработни.

Борис Гризлов, председател на руската „Дума" и председател на Висшия съвет на „Единна Русия", подчерта в изказването си, че в бюджета за следващата година въпреки сериозния икономически спад, няма намаляване на нито един разход, свързан със социалната политика, а по отношение на пенсиите е предвидено сериозно увеличение.

Конгресът на „Единна Русия" ще приеме програма за социално-икономическото развитие на Русия, ще обсъди промени в програмата и устава на партията и ще избере нов Висш съвет.

В делегацията на БСП, водена от Сергей Станишев, участват евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на партията Кристиан Вигенин и народният представител и член на НС на БСП  Димитър Дъбов.