България разчита на бързата и ефикасна помощ от страна на европейската комисия

  Премиерът разговоря  с председателя на Европейската комисия  Жозе Барозу във връзка с кризата около доставките на газ за България Министър-председателят Сергей Станишев проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, свързан със спрените доставки на природен газ за България

 

Премиерът разговоря  с председателя на Европейската комисия  Жозе Барозу във връзка с кризата около доставките на газ за България


Министър-председателят Сергей Станишев проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, свързан със спрените доставки на природен газ за България.

Премиерът информира председателя на ЕК за тежката ситуация в страната вследствие  на  безпрецедентното  100 % -но прекъсване  на подаването на газ за България. Той посочи, че за разлика от Гърция и Румъния, ние не разполагаме с  други  алтернативни източници за доставка на природен газ, освен хранилището в Чирен, което поставя страната ни в изключително тежка ситуация. Сергей Станишев посочи още, че България има известни резерви за покриване на нуждите на страната от природен газ в размер на 1/3 от тях. В тази връзка  премиерът заяви,  че България се нуждае минимум от 6 млн.куб. м. газ дневно.

Министър-председателят информира Жозе Барозу за проведените по-рано през деня телефонни разговори с руския премиер Владимир Путин, председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, както и с
упълномощения от министър-председателя на Украйна Юлия Тимошенко  Григорий Немиря – вицепремиер, отговарящ за сътрудничеството с европейските държави. Той подчерта, че получената информация от руска и украинска страна коренно се разминава. При условие, че кризата  продължи, на България ще бъдат нанесени тежки щети, изрази опасения премиерът.

Министър-председателят отново изтъкна твърдата си позиция, че ще  настоява всички страни, подписали Енергийната харта да спазват своите ангажименти и договорености.

Сергей Станишев настоя пред председателя на ЕК, Европейският Съюз да излезе с позиция, която да помогне на  Русия и Украйна  да урегулират своите отношения във възможно  най-кратки срокове.

Жозе Барозу информира българския премиер за  предстоящата си   среща с чешкия му колега Мирек Тополанек  в Прага на 7 януари, с когото предстои също да бъде обсъдена създалата се ситуация. Председателят на ЕК увери Сергей Станишев, че развитието на кризата се  следи много внимателно от  комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Жозе Барозу и Сергей Станишев бяха единодушни,че Украйна и Русия не могат да държат, в резултат на своя конфликт, не само България, но и други европейски страни като заложници. Проблемът би трябвало да се реши по юридически път, но в случая става дума за време, подчерта българският премиер и  заяви, че страната ни няма  възможност за изчакване.

Председателят на ЕК и българският министър-председател обсъдиха  оше различните цени на природния газ за Украйна, Молдова, България и други страни от ЕС.

Жозе Барозу пое ангажимента да разговаря както с руската, така и с украинската страна и да се намерят дипломатически средства за решаване на проблема.

Премиерът Сергей Станишев постави пред председателя на ЕК и въпроса за изграждане на вътрешни свързаности в ЕС, т.е.  единна газова мрежа. Той предложи след приключване на кризата с доставките на природен газ да се търсят начини българската газопреносна мрежа да има възможност да бъде свързана с гръцката с цел в подобни ситуации  България  да има алтернативен източник. Според българския министър-председател това би могло да бъде сериозна крачка напред в  изграждането на единната газова мрежа в ЕС.