17 ноември

Nov 18, 2009 Новини БСП 0 1767

Една невидима вакуумна бомба отнесе духа на българския парламентаризъм

Една невидима вакуумна бомба отнесе духа на българския парламентаризъм. А ГЕРБ така и не разбра какво се случи.

 

 

Сергей Станишев

 

 

17 ноември". Не, не става дума за известната гръцка терористична групировка, чието име е свързано с деня на падането на фашистката хунта в южната ни съседка. Става дума за дата в календара, по-точно за дата от 2009 година. Запомнете я. Може пък да има нещо общо.

 

На този ден се случи нещо невиждано в съвременната българска и европейска демократична история. Управляващата партия се отказа от дебат по основния закон на държавата за следващата година - Бюджет 2010.

 

Шокът сред медиите, живи свидетели на бурни и ожесточени дискусии всяка есен, бе небивал. Та дори и по времето преди 10-ти ноември имаше дискусия за бюджета... Дори и при учителя Иван Костов! Сред мнозинството - еуфория и бурни аплодисменти! И този закон е отметнат! При това в рекордни срокове. Рапорт даден - рапорт приет!

 

Всъщност този фарс е логичен завършек на една тенденция, развиваща се вече четири месеца. Народното събрание в нашата парламентарна република вече е просто придатък за узаконяване на решенията на правителството. Или по-точно на указанията на г-н Бойко Борисов.

Станахме свидетели на това как очевидно бяха разменили папките с изказвания на премиера и министъра на финансите. Очевидно и те като мен зле ги разнасят. Докато първият старателно сричаше доклад с финансова обосновка на бюджета, другият за няколко минути направи политическо изказване и провъзгласи, че това е най-добрият бюджет в целия Европейски съюз. Не спомена  как ще защити българите от ударите на кризата, как ще гарантира работните места, доходите, здравните услуги. Ако си мислите, че това е работата на финансовия министър, се лъжете. Просто повтори, че бюджетът е малък заради „прахосването" на предишното правителство.  Това е. Точка. И досега не разбрахме в какво се изразява прахосването като изкараха тези месеци с нашия бюджет без актуализация. За сметка на това успяха само за седмици да актуализират"няколко пъти собствения си бюджет! Заради „технически грешки".

 

Няма нужда министрите да защитават секторни политики. Няма необходимост храбрите воини от ГЕРБ да го бранят. Не са за това в парламента. Друга е мисията им. Да натискат копчета най-вече. Или да спретнат някоя комисия за разследване на „престъпленията" на предишните лоши. Или да ги заклеймят в някоя  патетична декларация. Ако случайно някой от опозицията има нахалството да противоречи за нещо - да тропат по банките и да дюдюкат. Както се случи и в този паметен ден. Нищо че председателят на парламента наруши правилника на Народното събрание като подложи на гласуване бюджета при записали се за изказване депутати. Трябва да се спазват инструкциите на вожда! Иначе някой може да изпадне извън борда, нали.

 

Не е учудващо желанието на ГЕРБ да избяга от тази дискусия. Няма как да обяснят, че това което гласуват няма нищо общо, ама нищо общо, с това което обещаваха преди изборите. Затова и при обсъждането в комисиите коментарите на депутатите от новата управляваща коалиция се свеждаха до едно - „това е бюджетът, нищо не може да се пипа."

Мисля си, че ако левицата бе предложила да се гласува направо и на второ четене, щяха да го приемат с радост.

 

В този парламент дебатите са излишни. Развалят рахатлъка на управляващите и им губят времето да ръководят чистките в администрацията и да коват още и още лобистки закони. Че нали трябва да се отблагодаряват на спонсорите и да си развиват бизнеса. Нали са все богати, успели хора, символи на българския преход- кой с ловно стопанство, кой със строителна или охранителна фирма, кой с банка, кой с нотариална кантора. И така по цялата верига на икономическия живот - от производството, през обслужването до нотариалното оформяне на сделките.

 

Всъщност, логичен е въпросът - а трябва ли ни бюджет изобщо? Г-н Дянков бе заявил по едно време, че ще прави бюджет на тримесечие, защото била несигурна икономическата среда! А премиерът каза лично на медиците, изпаднали в потрес от безумното орязване на здравеопазването,  да харчат колкото им трябва. Пък към лятото ще се оправим! Тъй де, нали нашето национално съкровище - финансовият министър обяви, че след 1 април 2010 г. кризата ще приключи.   

 

И тъй като в парламента няма дебати по бюджета, единственото място, откъдето хората могат да научат различните позиции, остават медиите. След като това, което набързо се изгласува в Народното събрание, пряко засяга  живота им през идната година, гражданите, те са и данъкоплатците, от чиито пари се издържа парламента, имат право да знаят какво да очакват от този парламент и това управление.

 

Тук ще си позволя да споделя само някои от моите наблюдения и прогнози:

 

1. Това, което ще ни се случи, е продукт на новата управляваща коалиция в състав - ГЕРБ, Атака, „Синята коалиция" и РЗС. Точно така, коалиция, защото по европейските демократични правила тези, които подкрепят един бюджет са част от управлението.

 

2. През последните месеци и седмици се изговори много за „лошото наследство" и че пари за следващата година няма, защото били похарчени, откраднати и прочее глупости. Нека да е ясно, че бюджетът за всяка година се формира наново. С нула приходи и нула разходи. Един прост пример. Всеки земеделец, а и не само, знае - първо се оре, после се сее, след това се жъне. А догодина - пак отначало.

Бюджетът е функция на ефективността на действащото правителство. От 1 януари 2010 г. вече няма „лошо наследство", вече няма дупки, вероятно няма и корупция, ако се вярва на управляващите... Вече за всичко отговаря само новата коалиция.

 

3. Бюджетът е измамен, защото се основава върху неверни прогнози за икономиката и приходната част. За да се сбъдне прогнозата за номинален БВП за 2009 в размер на 63 710 млн. лв., икономиката следва да се свие в с над 15% за четвъртото тримесечие  спрямо същото тримесечие на 2008 г.  Което е абсолютно невярно. Оттук и изводът,  че БВП за следващата 2010  г. е подценен с около 2-2,2 млрд. Най-вероятно БВП в за следващата година ще се ориентира около 65,5-66 млрд. лв. Това води до подценяване на приходите и разходите с около 700-800 млн. лв. за 2010 г.

 

Нещо повече. Като повечето българи, разбира се, изпитвам пълно „доверие" в оценките и думите на вицепремиера и министъра на финансите. Г-н Дянков даде много уверения, че в резултат на усилията за спиране на контрабандата ще се осигурят 2 млрд. повече приходи. По неговите думи още 800 млн. трябва да се влеят в хазната от кабела между НАП и Митниците. С учудване, никъде в проекта не видях тези суми.

Следователно, би трябвало в бюджета да са заложени близо 3,6 млрд. лева повече постъпления в хазната! Няма ги!

 

Обясненията могат да са две - или се крият реалистични приходи, които в средата на годината ще бъдат извадени от ръкава като доказателство за чудодейната активност на кабинета и за запушване от „добрия вълшебник"на заложеното огромно социално напрежение; или самооценката на правителството за неговата работа е крайно отрицателна, след като „антикризисният" му план ще задълбочи кризата допълнително.

 

 

4. Бюджетът предвижда продължаване на икономическия спад. Не е учудващо. Единствената сериозна мярка за бизнеса е намаляването на осигурителната тежест с 2 %. Това ще отвори дупка от 400 млн. лв. в хазната. Но няма страшно- тя ще се запълни от хората. Нали затова са данъкоплатци! Да плащат. Драстично ще нараснат акцизите за цигари и горива за стопански нужди, което ще рефлектира върху цените. За разлика от повечето европейски държави, нашето правителството се отказва от масирани публични инвестиции като инструмент за стимулиране на икономиката. Тоест, по същество политиката на управляващите няма да ограничи, а ще задълбочава кризата. Защо? Заради обещанието за балансиран бюджет. И за жалост, най-вече заради некомпетентентност.

 

5. Е, ще въздъхне средният българин, може да сме без работа, но пък МВФ и Световната банка ще ни похвалят за разумна фискална политика! Уви! И това вероятно няма да се сбъдне. И обещанието за балансиран бюджет е вече забравено. Планиран е дефицит от 0.7 % от БВП или на популярния правителствен жаргон - дупка от 450 млн. лв. С „решението" от последния момент за още 450 млн. лв. за здраве дефицитът ще достигне 1.4 % от БВП! Но и това не е всичко. В бюджета е залегнала възможността за неограничено разрастване на бюджетната дупка. Не забравяйте, че нашият премиер е щедър на обещания. А министрите  - ами те трябва само да отговарят на копчетата от телефона му и да дават парите!

 

 

6. Бюджетът има приоритети! Не един-два, все пак криза е. Цели пет - социални дейности, здравеопазване, образование, екология, инфраструктура. Само че, когато нещо е обявено за приоритет, а парите са по-малко, какво ни топли? Какво да кажат управляващите на десетките хиляди българи, губещи работата си, щом политиката по заетостта се орязва от 190 млн. през „лошата" 2009 г.  на 65 млн. лв.? Или на онези 63 хиляди българи, които се лишават от възможността за доход чрез досегашните програми за временна заетост? Били сме ги разглезили като се грижехме за тях? Държавата пести. Затова сега имаме първия бюджет от много години, в който се отнемат социални права и придобивки. Тежестта от кризата ще я понесат бедните. Но нямайте грижа! Нали и премиерът лично ще вари кафе на Ангела Меркел! Пести човекът. А хеликоптерите за разходки ги плащаме ние...

 

7. Забравете за по-високи доходи! Онова от предизборната програма на ГЕРБ беше шега. Заплатите са замразени. - Обещаното увеличение на пенсиите на хората над 75 г. от 1 януари няма да го има. Обещаното увеличение на размера на вдовишката пенсията от 20% на 25% от 1 януари няма да го има. Е, има мъгляв ангажимент за осъвременяването на пенсиите по „гъвкав" механизъм. Но той е бъдещо и несигурно събитие. Да знаете още нещо-  няма да отпадне "таванът" на пенсиите, както беше обещало правителството. Максималният им размер остава 700 лв. Но те, пенсионерите, дано поне да  са доволни на онова увеличение от 1 юли 2009 година, което популистки бе дадено от предишните. Трябва още да се поправят и да се научат да гласуват за ГЕРБ. До един!

 

8. ГЕРБ дойде на власт с обещания за смели реформи в публичния сектор. Търся, ровя се в бюджета и не намирам в бюджета парите за тези реформи. Това, което може да се разбере, е че ще има съкращения в много административни звена. Сиреч, повече безработни. Но това е заради  моето деформирано социалистическо възприятие. Реформи ще има! Само че, както ги разбират от ГЕРБ. Повече от 400 млн. лв. по-малко за здравеопазване. Така е по бюджет. Нямало да стигнат- плачат лекари и пациенти. Били намалени с 1/3 средствата за болнична помощ. Няма проблем! „Преструктурираме", тоест закриваме няколко десетки болници и нещата са в кърпа вързани. Няма страшно, че за стотици хиляди българи от малките общини преднамереното убийство на техните болници означава отдалечаване с десетки километри от най-близкото лечебно заведение. Който стигне жив - ще бъде обслужен! Затова пък резервът на здравната каса ще нарасне със 700 млн. лв. Досещате се къде ще отидат парите от вашите здравни осигуровки - в подготвяните частни фондове...

 

9. ГЕРБ обича образованието и децата. В крайна сметка, нали те са бъдещето на нацията! Премиерът лично посещава детски градини и училища да реже ленти и да разказва на малките в кое кьоше е млатил онези, които не са му били симпатични. И се чудя, след тези трогателни разкази, защо медиите в ужас излъчват и пишат репортажи как едни тийнейджъри се избиват зверски? Ако някой се чуди какво е отношението на управляващите към образованието - да пита Синдиката на българските учители. Странно, но г-жа Такева е видимо доволна- нищо че парите за образование намаляват с 11 %, а средствата за програмите за училищно образование и предучилищно обучение са орязани наполовина. Всички са склонили глава. Държавните висши училища ще получат с 20 % по- малко, но сигурно ги е срам да си кажат. Или вече забравиха, че получиха толкова проценти увеличение от предишните управляващи. Само някои „феодални старци" от БАН, тези оцелели сталинисти и храненици на президента, вечно недоволстват, че средствата за наука са намалели с 30 % или 100 млн.лв.

 

10. Помните ли земеделските протести? Горките говеда пред министерството, тракторите по улиците на столицата, народният трибун Цаконски... Че кой може да забрави такива сценки. Те са вече минало. Под грижовното крило на ГЕРБ ще се сбъднат мечтите на българския фермер. Само дето бюджетът на Министерството на земеделието и храните е намален с 32%. Но това е защото там са се окопали лошите от ДПС. А производителите? Ще трябва да стиснат зъби и ще оцелеят и този път. Още едно обещание на управляващите остана в забвение - вместо очакваните  национални доплащания на единица площ от 10 лв. на декар, те ще бъдат не повече от 1,50 лв./дка. Само за справка- през 2008 г. бяха осигурени по 5 лв./дка национално доплащане, а през 2009 г. бяха - 5,17 лв./дка. Имаше 211 млн. лв в бюджета на „лошата коалиция".  Сега добрата нова коалиция предлага 100 милиона...., но заедно - за растениевъдство и животновъдство.

 

11. Всеки един от нас живее в община. Тук са проблемите, които са най-близо до ежедневието ни - сметосъбирането, дупките по улиците, качеството на водата, детските градини. И както е известно, кметът отговаря за всичко. Имаше едно изключение - столичният градоначалник, но той стана премиер. Той знае проблемите на местната власт и на какъв огън се пържат кметовете. Да, ама не! За 2010 е планиран най-ниският дял разходи за общини от 19 години насам. В абсолютен размер намалението на парите от държавата е с 324 млн. лв., а собствените приходи ще се свият с още 100 млн. Според Борисов мерките в бюджета гарантират положителна тенденция по отношение на финансовата децентрализация?!? Както обикновено, нищо незначещо изречение и едва ли кметовете ще го разберат, дори и да са от ГЕРБ. София, разбира се, е отделен случай. За нея г-н Борисов ще се погрижи лично. Но след като предишното правителство си отиде, няма нужда да се изпълнява тържественото обещание от 5 юли, че 50 % от данъка върху доходите на физически лица ще остане за столицата. Отново - да, ама не!

 

А за по-малките общини има специален подарък в бюджета. Ако досега държавата изцяло поемаше 15 % национално съфинансиране по европейските проекти, от 1 януари общините да търсят 1/3 от тези пари. Което ще рече, че малките и средни общини могат отсега да заключат в чекмеджета папките с дългоочакваните проекти. Съответно - местните фирми да забравят за поръчки, а работниците - за надници.

 

Сигурно звучи песимистично. Едни ще кажат - „БСП да не се обажда, да не пречи и да не дразни". Други ще ни упрекнат за това, че не сме протестирали в парламента. Само че след 100-те дни „нов ред" Народното ни събрание вече стремително губи авторитета си на място, където могат да се водят смислени дискусии и разумни спорове за политики. Пък вие очаквате и някой от властта да се вслуша!

 

Бюджет 2010 е бюджет на лъжливите обещания и изгубените надежди, на обедняването, на безработицата, на социалната несигурност. Бюджет, който ще доведе България до най-тежката фаза в развитието на кризата, докато останалите европейски страни бележат ръст в икономическото си развитие.

 

Впрочем, нещо по-оптимистично за финал. Част от управляващата коалиция в състав ГЕРБ и „сините", заедно с министрите на финансите и здравеопазването обявиха в деня на гласуването на бюджета, че са подписали меморандум за още 450 млн. лв. за здравеопазване. Слава Богу! Само часове преди това премиерът пък заяви, че всяко отклонение от параметрите на бюджета е опасно. Какво става?! Знаех си, че не ни трябва бюджет! Та нали е закон и трябва да се спазва. Накрая ще се окаже, че не само орязването на парите за майките-студентки, майките на близнаци, а и цялото упражнение на правителството, наречено бюджет 2010, е една „техническа грешка".

 

И все пак, запомнете датата 17 ноември. На пръв поглед нищо особено не се случи в парламента. Няколко гласувания. Две „трибунки". Вял медиен интерес. Бурни аплодисменти от мнозинството, преминаващи в овации. Не се получи обаждане за бомба, която да опразни старата сграда. Само дето гръмна една невидима вакуумна бомба, която отнесе духа на българския парламентаризъм. Поне от партията ГЕРБ, която така и не разбра какво се случи.