Жельо Бойчев: Оставка за Лазар Лазаров. АПИ на Прокуратурата

Юни 09, 2016 Новини БСП 0 4101

Кирил Добрев: „Агромах” печелила поне по 1 поръчка на седмица

„Лазар Лазаров трябва да си подаде оставка като изпълнителен директор на Агенция „Пътна инфраструктура“. Ще внесем сигнал до Прокуратурата относно начина на разходване на финансови средства за ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа от АПИ”. Това заяви пред журналисти в НС говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той припомни, че ГЕРБ е обещала да демонтира модела „КОЙ“, но вместо това е успяла успешно да го развие и награди. "Обещаха и че ще разбият обръчите на фирми около властта, а създадоха и изградиха свои собствени – например „Агромах“, подчерта той.

Бойчев обясни, че от отговора на парламентарен въпрос към министър Лиляна Павлова става ясно, че от момента на назначаването на Лазаров и нейното идване като министър през 2014г. до месец април тази година фирма „Агромах” ударно печели обществени поръчки, чиито възложител е МРРБ и в частност АПИ. „Сумата е 293,8 млн. Към нея не са прибавени сумите изплатени на „Агромах“ АД и „Пътища Пловдив“ АД за довършването на АМ „Марица” – лот 1, АМ „Струма” – лот 4, дадените до 100 млн. лв. с постановление на МС за рехабилитация на АМ „Тракия”, поясни депутатът от левицата.

Бойчев зададе въпроса, дали Лазар Лазаров е присъствал на работни срещи по време на строителството на АМ „Марица”, във времето когато той не е бил изпълнителен директор на АПИ.

Кирил Добрев: Има ли общо акцията в „Агромах” с аванса за договорите за АМ „Струма”?

„На 30.12.2015г. е подписан договора за АМ „Струма”, който е за 186 млн. лв. Акцията на службите в посочените фирми е началото на месец март. Има ли връзка тази акция с преведения аванс  по сумата за договора?”. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на НС на БСП Кирил Добрев. Той обясни, че след тази акция и задържането на милиони евро в сакове се е породило притеснение, че „любимото дете на премиера” – магистралите, няма да бъдат завършени. По тази причина по думите му е изпратен и писмен въпрос към министър Павлова, има ли сила тази фирма да завърши обектите и на каква стойност са всички обекти, които са рискови. Добрев обясни, че тя от своя страна го  е разпределила на Лазар Лазаров за отговор.  Добрев подчерта, че Лазаров е изпратил линкове, от които да се събере исканата информация, колко пари е взела фирмата „Агромах” от АПИ.  „След като направихме необходимата проверка установихме, че тази сума  само от АПИ възлиза на 300 млн. лв., а от подизпълнители, чрез заобикаляне на обществени поръчки – 200 млн. лв.”, обясни депутатът от БСП. По отношение на общините той заяви, че там е отворена страшна бездна.

„Фирмата има и уникална успеваемост – от 100 участия тя печели 85-87. Толкова е натоварена, че в изминалите 2 години всяка седмица печели по една обществена поръчка, а в натоварените седмици по 2”, обясни Добрев. Той подчерта, че Лазар Лазаров е дал и допълнително към 150 млн. лв за АМ „Марица”, още 50 млн. лв., които са били  за укрепване на канавки. „Интересното е, че тази сума трябва да бъде усвоена за 32 дни”, каза още народният представител  и попита: „Бил ли е господин Лазаров почти служител на една от тези фирми и консултирал ли е сделките по прехвърлянето”.