Правителството ще предприеме всичко необходимо за минимизиране на щетите от спрените доставки за природен газ за страната ни и гражданите да не почувстват липсата на синьо гориво

Правителството ще предприеме всичко необходимо за минимизиране на щетите от спрените доставки за природен газ за страната ни и гражданите да не почувстват липсата на синьо гориво

Правителството ще предприеме всичко необходимо за минимизиране на щетите от спрените доставки за природен газ за страната ни и гражданите да не почувстват липсата на синьо гориво. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция по повод прекратените без предупреждение в 3,30 ч. тази нощ доставки на украинско-румънската граница.

Принудени сме да преминем към ограничителен режим при осигуряването на газ за големите потребители, каза премиерът. Този режим е в действие от тази нощ за 48 часа, каквито са правомощията на „Булгартрансгаз”, а от четвъртък сутринта ще бъде въведен със заповед на министъра на икономиката.

Премиерът съобщи, че приоритетно синьо гориво ще се предоставя на социалните системи – болници, училища, домакинствата и други публични заведения. Проведени са разговори и с основния производител на мазут, която е алтернативна суровина за производството на топлоенергия. В момента „Нефтохим” разполага с около 29 хил. т и рафинерията може да осигури ежедневно около 3000 т към топлофикационните дружества. Ще бъдат използвани и възможностите на държавния резерв, а при необходимост ще се предприеме и внос на мазут.

Друг приоритет е гарантирането на технологични производства, зависими от природен газ, за да не се нанесат непоправими щети на работния процес. Утре министър Петър Димитров ще се срещне с по-големите индустриални производители, потребители на синьо гориво. Министърът на икономиката и енергетиката съобщи, че те са около 60.

В момента хранилището край Чирен разполага с 570 млн. куб. м газ и може да осигури около 4,5 млн. куб. м гориво за денонощие. Нормалното потребление в страната обаче през последните дни е около 12 млн. куб. м и в случая сме изправени пред сериозна газова криза, в която България е жертва на конфликта между Русия и Украйна и двете им газови компании, каза премиерът Станишев. Той съобщи, че със ситуацията своевременно е информирана Европейската комисия и страната ни поддържа връзка с държавите от региона за сформиране на обща позиция. „Не е редно България или която и да било друга страна от региона или от ЕС да става заложник на такъв газов конфликт. Нашата страна винаги е била предсказуем партньор, винаги сме си плащали сметките, спазвали сме договорите и очакваме това да се прави и по отношение на нашата страна и да се търсят решения за преодоляване на кризата, каза министър-председателят.

По- рано днес премиерът свика извънредно съвещание, в което участваха вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, заместник-министър Галина Тошева, която е и директор на „Българския енергиен холдинг”, изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов и др.

Министър-председателят проведе и поредица от телефонни разговори с руския премиер Владимир Путин, украинския вицепремиер Григорий Немиря и председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.

Руският премиер Владимир Путин и председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер бяха категорични, че Русия изцяло спазва ангажиментите и договореностите към България и другите европейски държави относно доставките на газ и че кризата е предизвикана от Украйна.

Премиерът Станишев подчерта пред колегата си Путин, че в момента България се намира в най-затруднено положение от всички засегнати страни, тъй като не разполага с никакви алтернативни източници за доставка на природен газ, освен хранилището в Чирен.

Владимир Путин информира българския министър-председател за състоянието на преговорите с украинската компания „НефтоГаз”. Той посочи, че руската страна е предложила максимално възможните изгодни цени за Украйна от 250 долара за 1000 куб. м, което е почти два пъти по-малко от договореното с Молдова – 450 долара. Украйна е отказала тази цена, а освен това има и стари неразплатени задължения към „Газпром”. По оценка на Русия, в последните дни от Украйна са отклонени 65 млн. куб. м газ. Това е принудило „Газпром” да намали доставките със същото количество.

Русия изцяло спазва ангажиментите и договореностите си към България и другите държави от ЕС, заяви Владимир Путин. Той посочи, че Украйна нарушава както Енергийната харта, така и договора за транзит между „Газпром” и „Нефтогаз”, който е валиден до 2010 г. Според руския премиер ЕС трябва да настоява твърдо и категорично пред Украйна да изпълнява задълженията, които е поела с подписването на двата документа.

Владимир Путин изрази изключително съжаление за причинените неудобства на България и българския народ. България винаги е била абсолютно коректен партньор към Русия и „Газпром”, заяви той и посочи, че Русия винаги е на разположение за съдействие и помощ с всичко, което зависи от нея, но кризата е предизвикана от Украйна.

Кризата поставя под особено внимание въпроса за сигурността на енергийните доставки, изтъкна от своя страна премиерът Станишев. Той отново потвърди поканата си към Владимир Путин за участие в организирания от България енергиен форум през април. Руският министър-председател изрази признание за напълно правилната политика на българското правителство по отношение на проекта „Южен поток”. Той посочи, че още веднъж ще поиска подробна информация от Алексей Милер за ситуацията в България и на Балканите и ще му разпореди лично да информира българския премиер.

Минути по-късно в кабинета на министър-председателя позвъни Алексей Милер, който окачестви поведението на Украйна като недопустимо. Той информира Сергей Станишев, че Украйна напълно е прекъснала транзита по балканското направление и ситуацията е критична.

Украйна трябва напълно да изпълнява договореностите за транзитиране, е позицията на председателя на УС на „Газпром”. „Отклоняват газ с всеки изминал ден във все по-големи обеми”, бяха неговите думи. Според Милер Украйна трябва да бъде призована настойчиво да спазва задълженията си в съответствие с Енергийната харта и натискът да идва от страна на ЕС.

„Газпром” е готов във всяка минута да възобнови преговорите с Киев, но от тях няма никакъв отговор, „не е ясно с какво се занимават”, каза Алексей Милер.

Той увери премиера Станишев, че „Газпром” максимално увеличава в момента обемите подаван газ за европейските потребители, но за съжаление те не могат да достигнат до тях. Това е недопустимо поведение, от което страдат най-много страните на Балканите, каза Милер.

Министър-председателят Сергей Станишев поиска обяснение за спрените доставки и от украинската страна. Той проведе телефонен разговор с Григорий Немиря – вицепремиер, отговарящ за сътрудничеството с европейските държави, упълномощен от министър-председателя Юлия Тимошенко да коментира темата. Според него Украйна стриктно изпълнява задълженията си за транзитиране на природен газ, но през нощта, според украинската страна, Русия е прекратила радикално доставките на руско-украинската граница. От вчерашния обем от около 300 млн. куб. м газ, в момента се доставяли едва 70 млн. куб. м.

Сергей Станишев заяви, че за България продължава да бъде неясна ситуацията, тъй като е получил уверения, че Русия доставя до украинската граница дори по-високи от договорените и официално съобщавани количества газ. Премиерът Станишев информира украинската страна, че на срещата на външните министри на ЕС на 8-9 януари г. т. България ще предложи на шестте пункта по руско-украинската граница, на които се осъществява преноса на газ, да бъдат изпратени независими верификатори, които да следят за транзитираните количества.

В резултат на разговора министър-председателят Сергей Станишев разпореди на изпълнителния директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов отново да изпрати искане и до двете страни – „Нафтогаз” и „Газпром”, с настояване за официална писмена информация за състоянието на доставките през последното денонощие.

По-късно днес премиерът Сергей Станишев ще проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Ще го информирам за кризисната ситуация и ще разчитаме на солидарността на европейските ни партньори. Очевидно е, че това е и политически въпрос, тъй като все повече страни от Европейския съюз се превръщат в заложник на газовия конфликт, който трябва да намери решение. Ние не сме посредници, но едно от нещата, което ще предложа е да има обективиране на данните за количествата газ, които постъпват на украинската граница. Ще настояваме пред всички страни да спазват задълженията си, което е записано и в договорите, и е въпрос на междудържавни отношения, каза министър-председателят.