НС на БСП препоръча на ПГКБ да гласува против Бюджета за 2010

Nov 16, 2009 Новини БСП 0 1606

  Ръководството на социалистите прие позиции за 100-те дни управление на правителството и готвения за догодина бюджет

 

Ръководството на социалистите прие позиции за 100-те дни управление на правителството и готвения за догодина бюджет. От БСП са категорични, че управляващите ще изтикат  страната ни до  ръба на оцеляването

 

Националният съвет на БСП препоръча на ПГ на Коалиция за България да гласува против Бюджета за 2010. Социалистите бяха категорични, че бюджетът за следващата година е прокризисен и антисоциален. „Това е бюджет на ликвидацията, който поставя много обществени и социални системи на ръба на оцеляването", аргументира се председателят на НС на БСП Сергей Станишев. По думите му подходът на управляващите ще доведе до задълбочаване икономическата и социалната криза в страната. Създават се условия за много по- висока безработица, за реално обедняване на българите, социална несигурност и фалити на общини. Не са ясни и реалните приоритети на правителството. „Този бюджет не вещае нищо хубаво", категорично заяви Станишев.

Според лидера на БСП има съзнателно занижаване на приходната частна бюджета, за да може правителството да каже, че в резултат на титаничните им усилия са дошли повече приходи. Станишев се позова на прогноза на БНБ за нулев растеж за следващата година, която се различава от заложения от министър Дянков спад от минус 2%. В проекта на бюджет за следващата година липсват и обещаните от финансовия министър Дянков приходи от 2 млрд. лева от спиране на контрабандата и 800 млн. от връзването на НАП към митниците.

Бившият премиер подчерта, че Бюджет 2010 е резултат изцяло от управленските усилия и политиката на новото правителство. Според Станишев управляващите правят бюджет във същата несигурна ситуация на икономическа криза, както и предишното правителство. Бившият премиер напомни, че кризата в страната ни започна в края на 2008г. Благодарение на политиката на предишния кабинет, бяха смекчени негативните ефекти от нея. До средата на настоящата година бюджетът беше балансиран, а в края на предишния мандат имаше бюджетен излишък. „Успяхме да осигурим излишък във фискалния резерв", заяви председателят на БСП. Той напомни, че именно при предходния кабинет е било прието и правилото излишъкът, оставащ над планирания, да бъде разходван под контрола на Народното събрание. „Това правило беше въведено за по- голяма прозрачност и отчетност", изтъкна бившият премиер.

Обвиненията от правителството на ГЕРБ, че парите са изхарчени или изядени, Станишев определи като абсурдни, а изказването на Бойко Борисов като израз на некомпетентност. Според лидера на БСП новото управление се превръща в едноличен режим, който потъпква принципи на българската конституция.

На днешното си заседание Националният съвет на БСП прие позиции за Бюджет 2010 и 100-те дни на правителството. Секретарят на ИБ Корнелия Нинова коментира, че правителството не е спазило предизборните си обещания. Не беше направена актуализация на бюджета за настоящата година, не е сключено и декларираното споразумение с МВФ. Молба за влизане в еврозоната не е подадена. Също така вместо обещаните 5% намаляване на осигурителната тежест, в бюджета за догодина са заложени 2%. „Идеята за намаление на ДДС за лекарствата и учебниците бе отхвърлено от ГЕРБ", напомни Нинова.

През първите 100 дни на управляващите липсва и законодателна програма. За сметка на това парламентът е превърнат в съд,  вместо да е място за законотворство. „Държавата се управлява еднолично и се игнорира значението на институциите", каза Корнелия Нинова.

Според секретаря на БСП ГЕРБ прилага двойни стандарти. Като пример за това Нинова посочи лустрационните текстове по отношение на председателите на парламентарни комисии и министрите. Симулира се административна реформа, а борбата с конфликта на интереси е фигуративна. „Прави се опит да се заличат принципи на демокрацията, които вече 20 години се отстояват", заяви Нинова.

Като национално предателство Явор Куюмджиев определи липсата на национална позиция по енергийните проекти на страната. Според члена на НС на БСП за 100 дни управление правителството  демонстрира нежелание да дефинира приоритетите на новата власт в енергетиката. „По отношение на АЕЦ „Белене" бе изгонен големият инвеститор, а новите не ги виждаме", допълни Куюмджиев. Той се възмути как е възможно да бъдат намерени 500 млн. евро за спорния воден проект „Горна Арда", а в това време да се замразява АЕЦ „Белене", да се оспорва „Бургас-Александруполис" и „Южен поток". Куюмджиев допълни, че според него в резултат на това, големите проекти е много вероятно да заобиколят страната ни, което ще доведе не само до отлив от инвеститори, но ще се отрази и в цялостното намерение за енергийна диверсификация и икономически растеж.

 

Проекти на позициите, които разглежда Националния съвет на заседанието си:

Позиция на НС на БСП за 100-те дни на правителството на ГЕРБ >>> 1, 2

Позиция на НС на БСП по "Бюджет 2010" >>> 1, 2