Бюджет 2010 ще доведе до масова безработица в България

Nov 13, 2009 Новини БСП 0 1329

С политиката, залегнала в бюджета за следващата година, България ще се превърне в страна, обслужваща чужди  икономики     Финансовият министър всеки ден прави изказвания като неуправляема ракета в много отношения и се налага постоянно да бъдат коригирани дори и от представители на управляващите

С политиката, залегнала в бюджета за следващата година, България ще се превърне в страна, обслужваща чужди  икономики

 

 

Финансовият министър всеки ден прави изказвания като неуправляема ракета в много отношения и се налага постоянно да бъдат коригирани дори и от представители на управляващите. Това коментира пред журналисти председателят на НС на БСП Сергей Станишев. Бившият премиер припомни някои от изказванията и идеите на Симеон Дянков, които след това не са се реализирали - за пенсионната възраст, за управлението на фискалния резерв чрез търговски банки, за обещанието да се прави споразумение с Международния валутен фонд, за актуализация на бюджета.

Според лидера на БСП единствените неща, които се реализират като антикризисни мерки от това правителство са били правени от предишното правителство. Като примери Станишев посочи финансирането на реалния сектор в България, въвеждането на половин работен ден, финансиран от държавата. „За съжаление не малка част от мерките се орязват в бюджета за следващата година", добави той и каза, че в бюджета за 2010г. се планира масова безработица. Националният план по заетост се намалява от 190 млн. лв. на 65 млн. лв. Така 63 000 души, които са получавали подкрепа чрез програми по заетост от държавата, няма да имат тази възможност. „Г-н Дянков няма с какво много да се хвали", заяви Станишев. Той онагледи свиването на разходите за секторите социална политика, научни изследвания, образование и здравеопазване използвайки нашийник за куче.

Станишев определи като цинично изказването на министъра на финансите, че в БАН работят феодални старчета, които стоят и събират заплати. „За предишния мандат правителството увеличи разходите за наука в България до 336 млн. лв. - близо 3 пъти за 4 години. Достигнахме едно средно европейско ниво като държавно финансиране на научните изследвания и иновациите", припомни бившият премиер. По думите му това, което се прави сега от правителството с този бюджет, е просто убиване на българската наука, особено на фундаменталните изследвания, които имат дългосрочен характер.

Лидерът на БСП изтъкна, че една от първите мерки, която е взело правителството на ГЕРБ, е да отмени участието на българската държава в съвместен проект с IBM за нанотехнологии и да изтегли държавната вноска от този проект. „В цял свят, ако говорим за успешна конкурентоспособност на икономиката, залагат на наука, на научни и приложни изследвания. Никъде не орязват разходите за наука, а точно това се прави от новото българско правителство и това за мен е пълно безобразие и безотговорност", коментира Станишев.

Запитан дали изказването на Дянков не е заявка за намаляване на щатни места или дори закриване на БАН Станишев каза: „Винаги е имало такива инициативи и амбиции, които са безотговорни, защото всяка система се нуждае от реформиране, усъвършенстване, но разумно - без да убиеш системата". Според лидера на социалистите чисто пазарният подход към науката ще убие цялата фундаментална наука. Изследванията за българската култура, литература и история не са пазарни и този подход в стила на либералните фундаменталисти е вреден за българската наука, за научните изследвания, за духовността в България. По думите на Станишев с политиката, залегнала в бюджета за следващата година, България ще се превърне в една страна обслужваща други икономики.