Румен Гечев: Управляващите раздават на концесия цялата държава

Май 15, 2016 Новини БСП в медиите 1 1764

АБВ са наясно, че ако останат в управляващата коалиция, ги чака политическа смърт

"Управляващите раздават на концесия цялата държава". Това заяви по БНР зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той се обърна и към другия участник в предаването „Неделя 150” министър Московски с въпрос за концесията на летище София и констатира, че в България нищо не е останало. „Дадохме на концесия банковата ни система, инфраструктурата, енергетиката, сега и летището ще дадем на концесия, при това намеренията на министър Московски тя да бъде отдадена за 99 години е голямо недоразумение”, категоричен бе Гечев. По думите му всяко правителство трябва да се стреми да даде концесия за къс срок и на възможно най-добра цена.  

Гечев продължи с корупцията в държавата и по-специално за скандалите с подкупи около шефа на Автомобилната администрация. „Министър Московски заяви, че има намерение да назначите Станимир Флоров за шеф на ДАИ, но някой друг е изместил това име. След като шефът на ПГ на ГЕРБ и вие като министър не искате Цветелин Цветанов, то тогава кой над вас ви накара да назначите „организатора на крадците” – или председателят на парламента Цецка Цачева, или премиерът Бойко Борисов?”, попита проф. Гечев.  

АБВ са наясно, че ако останат в управляващата коалиция, ги чака политическа смърт

По повод АБВ, проф. Гечев обясни, че преди да се състои тяхната конференция, те са взели решение да излязат от властта, защото е възможно по-голямата част от избирателите да бъдат на конференцията им, поради факта, че не са много, а по време на нея биха могли да не подкрепят позицията АБВ да излязат от управлението. „Защото имат хора във властта, а тези хора може и да не искат да излязат от нея. На конференцията им те ще трябва да гласуват за излизане от властта и да изгубят постовете си, а това няма да им е много приятно”, коментира народният представител от БСП. Той припомни как АБВ са подкрепяли всички десни реформи в управляващата коалиция, а БСП е била в ролята на опозиция. „Не знам защо тяхното решение да напуснат управляващата коалиция се обвързва с нашия Конгрес, при положение, че председателят на БСП Корнелия Нинова ясно изрази посоката, по която ще върви левицата”, коментира Гечев. Той бе категоричен, че е абсурдно да се мисли, че действията на АБВ са свързани с конгреса на левицата. Според него причината за напускане на АБВ от коалицията е съвсем ясна. „Управлението се тресе и от него напускат политически сили. Оставането на АБВ в тази коалиция им чертае абсолютна политическа смърт на едни избори”, смята Румен Гечев. Той, припомни също как АБВ са гласували колосалния дълг от 16 милиарда, с който се заробват българите. „Всичките ключови реформи на ГЕРБ са подкрепени от АБВ”, категоричен бе Румен Гечев.

Гечев коментира и ситуацията с управляващите. "Няма как за една държава член на ЕС предложенията за президент и за член на правителството да минават под формата на шеги и закачки. Премиерът Борисов каза, че се е пошегувал, че ще се кандидатира за президент. Радан Кънев изпреварващо предлага президентът Росен Плевнелиев за втори мандат. Цветан Цветанов и вицепремиерът Меглена Кунева заявяват, че Радан се шегувал”, обясни Гечев. По думите му корабът се клати, защото капитанът и боцманът са се хванали гуша за гуша.