БСП проби в НС с промените за тел. 112 в защита на хората в неравностойно положение

Георги Гьоков: Длъжници сме на хората с увреждания. Те трябва да са равноправни граждани

„Българските политици и държавата сме длъжници на хората с увреждания в България”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков.  Той обясни, че в другите държави  от ЕС човекът с увреждане може да води относително независим живот и е равноправен, но в България това не е така.  Социалистът подчерта, че около 100 000 граждани с увреден слух и говорни възможности практически нямат достъп до тел. 112. „Те  чакат този момент, за да видят дали ще ги равнопоставим на останалите членове на обществото, или ще си затворим очите за проблема им”, коментира той. Гьоков припомни, че от декември миналата година левицата се опитва този закон да влезе в пленарна зала, като допълнителен мотив за това той посочи и изискването според европейското законодателство. „С предложенията си имаме за целим осигуряването на равни права за всички хора. И сега всеки има право да ползва тел. 112, но нека направим така, че и на практика всички да имат възможност да ползват това си право в критични моменти”, призова социалистът. Той изтъкна, че технически създаването на такива възможности за комуникация с хората с увреден слух не са никакъв проблем и не изискват особено голям финансов и кадрови ресурс.

Гьоков обясни, че е предложена и отсрочка от шест месеца за влизане в сила на предложената разпоредба, за да е възможно след приемането й от Народното събрание да се осигури време за проучване на техническите възможности, за предварителната подготовка и за обезпечаването на нужните бюджетни средства. „Не се притеснявайте, че ще нарушите спокойствието на мобилните оператори – те достатъчно печелят на гърба на българина и няма да е проблем, ако се наложи да вложат някакви средства за техника, която да обезпечи приетия технически вариант”, заключи Георги Гьоков.

Атанас Мерджанов: Хората с увреждания изстрадаха достатъчно и имат нужда от знак на внимание

„Мотивите на законопроекта за телефон 112 са безспорни и едва ли биха били оспорени от някой представител. Този закон изстрада достатъчно, а далеч повече изстрадаха в годините хората в неравностойно положение”, заяви в пленарна зала вносителят на законопроекта депутатът от левицата Атанас Мерджанов. Според него приемането на промените в закона ще бъде сериозен жест на внимание към хората с увреждания. Той изрази притеснение от тезите на финансовото министерство и призова те да не бъдат пречка и действително да може в законно установения срок от 6 месеца или една година законът да влезе в действие. „Самата система дава достатъчно индикации, че не работи. Намеренията на вътрешния министър  за осигуряване на нови средства и нова обществена поръчка също дават достатъчно съмнения за ефективността в работата  на системата”, заключи Атанас Мерджанов.