БСП остро възразява срещу опитите на управляващите да дискредитират и унищожат науката в България

Nov 13, 2009 Новини БСП 0 1622

БСП остро възразява срещу опитите на управляващите да дискредитират и унищожат науката в България

БСП остро възразява срещу опитите на управляващите да дискредитират и унищожат науката в България. В момент на криза възможността да се обновят националната ни икономика, земеделието, духовната сфера е именно в нарастващо публично финансиране на научните изследвания. Това е политическата практика, която понастоящем се прилага от всички развити икономики в света. За четиригодишния период на управление правителството на тройната коалиция увеличи трикратно публичните средства за наука до 360 млн. лв. Макар и далеч от европейските стандарти публичните инвестиции в наука достигнаха 0.49% от БВП.  Сегашните управляващи от ГЕРБ обричат на гибел науката в България, залагайки в бюджета рязкото намаление на средствата в размер до 0.3% от БВП.

Израз на очевидна некомпетентност и неинформираност е изявлението на министъра на финансите, че само ниските данъци и социалната база са основа на икономиката по време на криза. Заемайки високия пост на вицепремиер и министър на финансите г-н Дянков би следвало да познава централния документ на ЕС - Лисабонската стратегия, би следвало да е информиран за настоящата финансова политиката на европейските държави по отношение на науката. Г-н Дянков би следвало да е запознат поне с речта на президента на САЩ Барак Обама, според когото приоритет за справяне с последиците от кризата е именно науката и инвестирането в научни изследвания.

Непростимо е за един български министър да не познава националната ни история. Непростимо е за един български министър да не знае, че БАН е най-старата ни научна институция, със сто и четиридесетгодишна традиция. Непростимо е за един български министър да си служи за националния ни научен център с квалификацията „в БАН са феодални старци, които стоят там, събират заплати".Непростимо е за един български министър да не знае, че в БАН се извършват изследванията, които подсигуряват настоящето на българската държава, че учените от БАН работят активно по рамковите програми на ЕС, участват в научните изследвания по програми на НАТО и т.н. Непростимо е за един български министър да не знае, че БАН е  хранилище на националната ни памет и идентичност, че тук се провеждат изследвания, свързани с българския фолклор,  националната ни история, култура, литература, език, изкуство. 

За БСП изявлението на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков е и опасен сигнал за намеренията на управляващите да лишат България от интелект и перспектива за развитие. Пътят, който предлага Симеон Дянков, е път на разруха и историческо изоставане от повелите на ХХІ век и превръща държавата ни в географско понятие.