Янаки Стоилов: Искаме оставката на председателя на правната комисия заради фалшив доклад

28.04.2016 г.

„Фалшификатът, който ни беше представен като доклад на правната комисия, поставя категорично въпроса за нашето искане за оставката на председателя на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той подчерта, че станалото в пленарна зала не е прецедент и припомни времето, в което при предишния управленски мандат на ГЕРБ са били фалшифицирани приети закони. „Тогава обаче, ставаше въпрос за един отделен приет текст, в резултат на което последваха оставките на председател и зам.-председател на две постоянни комисии. Бил съм председател на тази комисия и знам колко големи са нейните отговорности и тежки - задълженията й, че тя в най-голяма степен трябва да бъде пример за останалите органи на парламента да действат в съответствие с правилника на Народното събрание”, подчерта Стоилов.

Народният представител постави въпроса дали този наречен „доклад”, не представлява неистински документ и въз основа, на който Народното събрание ще трябва да формира своята воля. „За какви честни и свободни избори говорите, след като самите промени в закона, които се обсъждат и приемат, са резултат от един фалшив доклад?”, попита той. Според него това може да произведе само фалшиви и нечестни избори. Стоилов е категоричен, че това да се представят фалшиви доклади – става за първи път в българското Народно събрание, поне от последните 25 години, и носи клеймото на ГЕРБ.

„Призовавам парламентарната група на ГЕРБ да предприеме съответните действия за отстраняването на Кирилов като председател на тази комисия”, каза още Стоилов и подчерта, че след като при други обстоятелства ръководителят на ГЕРБ проявява решителност и отменя или налага решения на парламентарната група, също да вземе отношение по въпроса.

Чавдар Георгиев към управляващите: Опитахте с абсурдна процедура да узаконите престъпление

„Съставен е документ, който не е истински. Подписан е от несъществуващо заседание на правна комисия”. Това обясни народният представител от левицата Чавдар Георгиев. Той подчерта, че е направен опит този доклад да бъде гласуван в зала преди почивката, въпреки всякакви вътрешни правила и законови процедури. „Ние напуснахме свиканата извънредна правна комисия, защото се опитахте с един фарс, една абсурдна процедура, въпреки Конституция и правила на НС,  да узаконите нещо, което пряко казано е най-грубо нарушение и дори престъпление”, категоричен е Чавдар Георгиев.