Научноизследователската платформа за планинските региони е Европа прие доклада на Илияна Йотова

Проведе се среща на академичната среда на планинските държави в Брюксел под надслов Планините за бъдещето на Европа

Докладът за развитие на планинските региони в Европа и нова система за тяхното финансиране бе представен на среща на академичната среда на планинските държави в Брюксел под надслов "Планините за бъдещето на Европа". Той е по инициатива на Илияна Йотова и гласуван от парламентарната комисия по регионална политика на Европейския парламент. Разискванията в пленарната зала предстоят през май т.г. Докладът предвижда конкретна политика на Европейския съюз в планините и целеви инвестиции за създаване на заетост и справяне с демографската криза. "Планините представляват близо 30% от територията на Европа и 17% от населението. Иновациите са ключови за тях - за да опазим туризма и земеделието, трябва да се поощрява научноизследователската дейност за борбата с промяната на климата и опазването на околната среда. "Хоризонт 2020" предлага възможности за това чрез подкрепа на малки и средни предприятия. Тези инвестиции са особено значими за планинските региони. Транспортът, образованието и прокарването на качествен и високоскоростен интернет в тези региони също се нуждаят от креативни решения. Така ще се съживи икономиката на планинските региони. За тази цел е нужен отделен подход в европейската политика и особено в политиката за научноизследователска дейност и иновации, с която може да се постигнат силни резултати срещу обезлюдяването на планините, което е най-сериозният им проблем", заяви Виктор Блъсков, член на екипа на Илияна Йотова при представянето на доклада.  

На конференцията присъстваха представители на академичните среди от България, Австрия, Италия, Швейцария и други планински държави. Те обсъдиха възможностите за иновации в планинските региони и предложиха различни мерки за справяне с демографската криза и предложиха програма за инвестиции в планините в "Хоризонт 2020". Представители на Европейската комисия приветстваха инициативата и заявиха, че иновациите могат да постигнат качествено подобряване на условията на живот и трайно да увеличат заетостта.

Инициативата на Илияна Йотова е първият по рода си опит за целеви подход към планините като територия, вместо към конкретни региони. Тя си поставя за цел да  създаде стратегия за развитие на планинските региони и да има обособени на европейско ниво инвестиции за тяхното развитие.