Сергей Станишев към младите хора: Променяйте България към по-добро

Дек 30, 2008 Новини БСП 0 1804

България много се промени откакто започнаха да се дават стипендиите на БСП, заяви Сергей Станишев на деветото поред награждаване на спечелилите конкурса за стипендии на Висшия съвет на БСП за учебната 2008- 2009 г

България много се промени откакто започнаха да се дават стипендиите на БСП, заяви Сергей Станишев на деветото поред награждаване на спечелилите конкурса за стипендии на Висшия съвет на БСП за учебната 2008- 2009 г. Председателят на ВС на БСП и премиер на Република България уточни с усмивка, че разбира се - няма пряка връзка между конкурса и напредъка на страната ни, но сега България е член на ЕС, с което се откриват много нови възможности за младите хора в нашата страна. Според Станишев всеки млад човек трябва да участва активно в промените на страната ни към по- добро. Промяната на света около нас зависи понякога от малките неща и от позитивната ни нагласа, от отношението на всеки човек към неговите близки, хората с които работи, както и към всеки един гражданин на Република България- допълни председателят на ВС на БСП. Като особено важна за развитието на обществото Станишев изтъкна и мотивацията, с която младите учат, работят и взимат решения за своето бъдеще. 

Премиерът отбеляза, че в България има три групи хора, които имат нужда от помощ. Това са  възрастните хора, които са дали своето за нашата страна в десетки години труд и градеж.  Друга група са инвалидите, които трябва да бъдат подкрепяни в една социална държава, а третата са младите хора, на които трябва да се даде възможност да реализират своя талант. Според Сергей Станишев на младите трябва да им се даде възможност за добро образование, за да могат да си намерят добра работа, която да отговаря на техните очаквания.

Премиерът пожела на спечелилите в конкурса успех в търсенето на реализация, която да отговаря на очакванията им. „Светът е такъв, какъвто си го направим ние”, добави Станишев.

Стипендиите се връчват за девета поредна година. Бяха дадени десет стипендии, сред тях една на името на Стефан Продев и една еднократна поощрителна. На провелия се на 14 ноември анонимен изпит се явиха 46 студенти от различни висши училища.Всеки от участниците разработи есе по една от темите: „Как присъединяването на България към ЕС се отразява на нейния суверенитет?”, „Пълноценната реализация на младите хора в България – мит или реалност”, „Политиката на БСП – сблъсък или хармония на ценности и прагматични решения”, „Промяна на социалистическия идеал в условията на информационното общество”. Около 70% от участниците в конкурса писаха по темата: „Пълноценната реализация на младите хора в България – мит или реалност”.

Стипендиите, в размер една минимална работна заплата, спечелиха:

Михаил Стайчев Колев от гр.София, роден на 17.10.1986 год. Студент в ІV курс на УНСС-София, за бакалавър във Финансово счетоводен факултет, спец.финанси. Завършил ІІ англ.гимназия + испански. Печелил стипендии за участие в семинари на Фондация „Ат.Буров” и Фондация „Александър”. Работил в Булбанк и Алианц банк. Участва в международна студентска организация АИЕСЕК-УНСС.

Александър Иванов Смочевски от гр.София, роден на 2.11.1988 год. Студент във ІІ курс на СУ-София, за бакалавър във Философски  факултет, специалност философия. Лауреат на 2 олимпиади по философия. Миналогодишен стипендиант на ВС на БСП.

Йордан Милков Джамбазов от гр.Павликени, роден на 26.10.1986 год. Студент във ІІІ курс на УНСС - София, за бакалавър във Финансово – счетоводен факултет, специалност финанси. Работи /л/ в БТК-Вивател.

Гергана Богданова Генчева от гр.В.Търново, родена на 25.04.1987 год. Студентка във ІІІ курс на СУ - София, за магистър в Юридически факултет, специалност право. Завършила руска гимназия във В.Търново. Владее немски, руски и английски. Миналогодишен стипендиант на ВС на БСП.

Ели Славчева Славчева от гр.Търговище, родена на 27.04.1988 год. Студентка във ІІ курс на СУ”Кл.Охридски”-София, за бакалавър във Философски  факултет, Политология. Писала е журналистически материали. Школа за актьорско майсторство 94-98г. в Търговище, кукловодство-1999г., Творчески клуб”Фотон” от 2001г- в Търговище.

Айлин Рафиева Ниязиева от гр.Търговище, родена на 25.04.1987 год. Студентка в ІІІ курс на СУ - София, за магистър в Юридически факултет, специалност право. Завършила руска гимназия във В.Търново. Владее немски, руски и английски.

Светослав Николаев Стоев от гр.Враца, роден на 17.02.1989 год. Студент в ІІ курс на Медицински университет - София, за магистър във Фармацевтичен факултет, специалност фармация. Завършил с отличие езикова гимназия във Враца – английски и немски. ІІ място в конкурс на Търговско промишлена палата във Враца „Европа-искам да знам”.

Стипендия на името на Стефан Продев: Яна Атанасова Цанева от гр.Търговище, родена на 10.02.1987 год. Студентка в ІІІ курс на СУ - София, за бакалавър по журналистика. Писала е поезия и проза-„Чиста като самодива”. Школа по изобразително изкуство 93-2001г. в Търговище, Школа по балет-1992-98г., Творчески клуб”Фотон” от 2001г- в Търговище.

Еднократна поощрителна стипендия: Ивета Димитрова Кушекова от гр.Пловдив, родена на 14.06.1988 год. Студентка във ІІ курс на СУ-София, за бакалавър по българска филология.

Христиан Юриев Даскалов от гр.Перник, кв.Тева, роден на 9.05.1989 год. Студент І курс в НБУ – за бакалавър по администрация и управление. Потребител в сайта РЕД с ДЕСНИ разбирания. Доскорошен председател на Средношколски младежки съвет в гр.Перник.
Не знам да има друга партия, която по този начин да определя младите хора, на които да помага- каза депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев, който бе водещ на награждаването. От началото на конкурса преди години на него са се явили над 800 студенти. Близо 100 са спечелилите до момента.
Премиерът Сергей Станишев поздрави спечелилите за куража да участват в конкурса и за творческото усилие. Той припомни, че на него самият наскоро му се е наложило да прояви творчество – с книгата си „Защото сме социалисти”.