МО в БСП избра за свой председател Вероника Делибалтова

24.04.2016 г.

Третата национална отчетно-изборна конференция на Младежкото обединение в БСП преизбра досегашния си лидер Вероника Делибалтова за втори мандат. Тя спечели на провелия се балотаж със 199 гласа пред Стоянка Балова, която получи 154 гласа. 
Младите социалисти към управляващите: Идвате на „вълната” на реформите, а запазвате статуквото. Ние искаме прогрес!
Конференцията на младежите прие обръщение към управляващите днес и към тези, които искат да управляват утре. В него младите социалисти се обръщат към тях с думите: „Вие идвате на „вълната” на реформите, а запазвате статуквото. Ние искаме прогрес!“. Младежите подчертават, че властимащите разделят обществото ни всеки ден. „Ние не искаме да се делим на „фили“ и „фоби“, а да гледаме в една посока, да бъдем заедно в името на националните ни интереси“, категорични са от МО в БСП. В обръщението си младите социалисти подчертават, че доброто управление не е само пресмятането на дефицити, разделянето на образованието на такова за бедни и богати, тегленето на заеми, липсата на защита за националните интереси на европейско ниво и превръщането на президентската институция в пионка. „За нас доброто управление е да живеем смислен и достоен живот, а не да си броим стотинките за хляб, да мислим как да издържаме децата си, как да платим сметките си или таксата в университета“, категорични са младите социалисти. 
Следва целият текст на Обръщението на МО в БСП:

ОБРЪЩЕНИЕ НА III НАЦИОНАЛНА ОТЧЕТНО-ИЗБОРНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА МО В БСП
Неуважаеми управляващи в България днес и вие, които искате да управлявате утре, 
Дойде времето ние, младите хора, да се опълчим срещу вас, защото има огромни разлики в начина, по който вие и ние виждаме развитието на държавата ни и света. Разлики толкова дълбоки, че не остана нещо, което да ни свързва.
Вие идвате на „вълната” на реформите, а запазвате статуквото. Ние искаме прогрес!
Вие превърнахте „политиката“ в мръсна дума, поощрявате „невидимите ръце“, които управляват държавата. Ние искаме прозрачност, открита политика, която е за справедливо и свободно общество.
Вие разделяте обществото ни всеки ден. Ние не искаме да се делим на „фили“ и „фоби“, а да гледаме в една посока, да бъдем заедно в името на националните ни интереси.
Раздавате постове на „калинки”, които да ни управляват и да вземат решения за нашия живот. Ние искаме последователни, почтени и квалифицирани хора, които знаят какво правят. За нас има значение единствено доказаният професионализъм, а не кой стои зад нечий гръб и кой е в схемата.
С какво лице заставате вие пред хората като „победители“, когато дължите победите си на купени гласове, изборни манипулации и насаждане на страх. Вие обезличавате и потъпквате с лека ръка исторически достижения на демокрацията и човешките права. Ние сме категорични – изборните измами са сериозно нарушение и трябва да се преследват с цялата строгост на закона и ние заставаме твърдо зад това.
Днес политическият живот е ежедневна драма, комедия или семеен сериал, пораждащ отвращение в обществото. С поведението и действията си допринесохте държавните институции да се ползват с исторически нисък процент доверие. Формирате безпринципни коалиции на всяка цена с една-единствена цел – консумиране на публична власт на всички нива и колкото се може за по-дълго.
За вас доброто управление е показване по някоя телевизия, за да дадете интервю. За нас доброто управление е да живеем смислен и достоен живот, а не да си броим стотинките за хляб, да мислим как да издържаме децата си, как да платим сметките си или таксата в университета.
Вие налагате рестриктивните решения в икономиката и пресмятате само дефицитите. Ние искаме икономика, която има смисъл за живота на хората, а не за банките!
Вие вземате огромни държавни заеми, от които лакомо прибирате комисионни и кърпите периодично бюджета „на парче“. Не ви пука, че тези заеми ще ги плащаме ние и нашите деца и внуци.
Вие спекулирате със средствата за здравеопазването ни и го превърнахте във вид стока. Здраве не се купува! Не искате да има превенция на заболяванията, защото от това не може да печелите. Ние искаме гарантирано право всеки да може да се лекува, независимо от парите в джоба си. Вие гоните нашите лекари, а ние искаме те да осват тук!
Вие искате да разделите образованието за бедни и богати. Ние искаме общо, достъпно и качествено образование за всеки, а не само за тези, които имат пари. Не осъзнавате, че нацията ни има крещяща нужда от поглед към духовността и културата, на които обърнахте гръб.
Социалната политика за вас се състои в няколко проекта за временна заетост. Младежката безработица е забравен от вас проблем. За нас това е безхаберие към проблемите. Не искаме да влизаме в статистиките като страната с най-голям процент работещи бедни. Ние искаме устойчива интеграция на пазара на труда, особено на младите хора, искаме достойно заплащане и условия на труд.
За вас не е важно, че всеки ден българските села и градове обезлюдяват и България е изправена пред най-тежката демографска криза в своята история. Вие мислите в срока на мандатите си, а не дългосрочно за това, което ще се случи след вас. Нехаете за проблемите и трудностите на българските семейства при отглеждането и образоването на децата. Ние искаме да останем в България и да бъдем родители на децата си тук, а не чрез скайп.
Вие стимулирате и мислите само за огромните мултинационални компании, в които хората са пешки на шахматната дъска. Ние искаме развитие и подкрепа за малки и средни предприятия, които са основа на модерното общество и в тях работещите са хора, а не машини.
Вие спирате предавания и затваряте медии, налагате цензура, когато някой се е осмелил да ви каже истината. Ние искаме абсолютна свобода на словото и независимост на медиите.
За вас интернет и достъпът до свободна информация е само още един канал, за да получите трибуна. Плащате милиони за „популяризиране на политиките си“. За нас свободният достъп е неотменимо човешко право!
Липсата на информация, некомпетентност, обслужването на лобистки интереси и безкрайните оправдания с европейското законодателството по отношение на безопасността на храните излагат на риск здравето и живота на всички нас, на нашите деца. Ние не искаме решения, застрашаващи здравето и безопасността на потребителите, както и опазване на околната среда.
Вие искате да властвате над живота ни, като непрекъснато събирате личните ни данни, като ни следите по телефона, чрез компютрите ни, в социалните мрежи. Разчитате все повече на софтуери и дигитализация само с една цел – контрол. Ние искаме да ползваме тези ресурси, за да се усъвършенстваме и да насърчим човешкия труд и мисъл.
За вас е важно кой ще ви потупа по рамото в Брюксел или Вашингтон. Следвате безпрекословно и изпълнявате чинно решения за санкции, квоти, „горещи точки“, без ясна национална позиция и без отчитане на вредите за страната ни. За нас е важно единствено какво е добро за България и за нашата сигурност, независимо дали се харесва на бюрократичните европейски институции или на властта отвъд океана.
Вие превърнахте президентската институция в слаба и безпомощна, президента в партийна пионка, без тежест във вътрешнополитически и международен план. Ние искаме държавен глава, лидер на нацията в утвърждаване на нейния авторитет пред външния свят. Искаме президент, чиято мисия е фактическата реализация на нашите национални приоритети; с ясна визия, последователност и държавническа мисъл в изпълнение на своите функции и правомощия.
Ние не искаме да живеем във вашия измислен, остарял, корумпиран и упадъчен свят. Ние не искаме да живеем като фасада, която прикрива вашия провал, а като активни участници, автори на идеи, инициативи и създатели на нов тип политика, която не се основава на компромиси с живота, здравето и образованието на бъдещите поколения.