Заслуга на БСП е гарантирането на мирния преход и отстояването на парламентарния характер държавата

Nov 10, 2009 Новини БСП 0 1836

  Днес управляващите връщат страната ни към времена на конфронтация, политическа злоба и реваншизъм

 

Днес управляващите връщат страната ни към времена на конфронтация, политическа злоба и реваншизъм. Стремят се да се постигнат авторитарен режим и култ към личността

 

В нашата страна рядко нещата се възприемат еднозначно, но никой не може да оспори, че от 10 ноември започна демокрацията. Заслугата на БСП е гарантирането на мирния преход. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на партията. Отменяйки чл. 1 от тогавашната Конституция БСП даде възможност българския народ сам да избира парламента. Като заслуга на партията Станишев изтъкна и стремежа на БСП да се постига консенсус по основни за страната въпроси. Заедно с това социалистическата партия последователно е поддържала линията на парламентаризма и парламентарният характер държавата.

През последните месеци е на лице точно обратната тенденция - връщане към конфронтацията, политическата злоба, реваншизма и стремеж да се постигне авторитарен режим и култ към личността. Лидерът на социалистите отбеляза, че на практика се сбъдват много от нещата, за които говори БСП и Коалиция за България преди изборите. „Казахме, че ще се установи един авторитарен режим в стил Иван Костов - това се случва и става все по-видимо", коментира Станишев. По думите му управляващото мнозинство тласка страната към еднолично авторитарно управление.

Социалистите предупреждаваха и за опасността приватизацията да бъде приключена по един непрозрачен начин, обезценявайки обществените активи и продавайки ги на много ниски цени. Именно в тази посока са намеренията на управляващите за продажба на държавните предприятия чрез борсата. „Смятаме, че в условия на криза, когато цените са ниски, когато виждаме какво е състоянието на индексите на фондовите борси, листването на предприятие на МИЕТ на Фондовата борса е грешка", отбеляза Корнелия Нинова. Тя изрази притеснение за политиката, която правителството ще води за приватизацията на „Булгартабак". По думите й много съмнително решението за отлагането на приватизацията за март и април, съвпада с промяната на акциза на цигарите и с последващия срив на предприятието. „Върви се към приватизация на големи важни, скъпи предприятия в България за жълти стотинки", предупреди Нинова. Тя коментира и обявеното от икономическия министър намерение да се създаде тепърва междуведомствена група за изясняване на позицията по отношение на "Южен поток". „Оценяваме това като национално безотговорно поведение", категорична беше Нинова.

Въпреки, че правителството се е заявило като основен носител на прозрачност на управлението, е на лице различна тенденция. Димчо Михалевски коментира, че при обществената поръчка в Столична община за изграждането на отсечка от метрото от "Обеля" до пътен възел "Надежда" не са спазени собствените изисквания на възложителите. По думите му има нарушение на процедурата.

Исканията за импийчмънт Бойко Великов определи  като пореден опит за груб натиск върху президента и президентската институция. Великов отбеляза, че това става непосредствено след критиките, които президентът отправи към правителството и отказа му да подпише указите за отзоваване на посланиците в САЩ и Турция. Според члена на ИБ с искания импийчмънт се поставя още един съществен проблем - за промяна в държавното устройство и функционирането на политическата система. „Всичко в нашата държава в момента се върши в посока на интересите на един човек", коментира темата Станишев.

Лидерът на БСП благодари на министър-председателя Бойко Борисов за това, че е получил наградата от Европейския съюз на данъкоплатците, която е била предвидена за предишното правителство, за въвеждането на единната ставка на данъка на физически лица.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>