Станишев: Бедните плащат данъци, а богатите са в „данъчен рай“, това е несправедливо

ПЕС застава решително срещу избягването на данъци

Президиумът на Партията на европейските социалисти, в който участват  представители на партиите-членки, се събра вчера на заседание в Брюксел, за да обсъди събитията от последните седмици и да набележи бъдещи действия.

По инициатива на президента на ПЕС Сергей Станишев, участниците приеха декларация относно борбата с избягването на данъци във връзка с „документите от Панама”. Скорошните терористични атентати в Брюксел и сигурността в Европа като цяло, Европейският план за младежта на ПЕС и свободното движение на работници в ЕС бяха другите основни теми в дневния ред.

След заседанието на Президиума Станишев заяви:

„Всички сме единни: възмутени сме от мащаба на избягването и укриването на данъци, което документите от Панама разкриха. Във време, когато европейските граждани понасят трудностите на икономическата криза и гледат с подозрение към елитите, този скандал само подсили усещането, че системата е сбъркана. Избягването на данъци е неморално, но трябва да стане и незаконно. Срамно е, че обикновените граждани са натоварени с тежко данъчно бреме в името на бюджетната стабилност, а богатите отклоняват своето състояние към един или друг данъчен рай. Нито хората, нито ние като партия ще търпим такава експлоатация.”

„В светлината на „документите от Панама” борбата на европейските социалисти срещу избягването на данъци придоби особена актуалност. Ние отдавна настояваме за мерки на европейско ниво срещу избягването на данъци, данъчните измами и всеки данъчен рай. В приетата декларация настояваме за обвързващи споразумения за автоматичен обмен на данъчна информация в ЕС и с трети страни. Искаме по-ясна методика на изчисляване, която да не позволява укриване на печалби, както и по-строги наказания за банки и адвокатски кантори, които съдействат за извършването на данъчни измами.”, поясни Станишев.

В по-широкия контекст на данъчната справедливост и прозрачност, той припомни още, че от много години европейските социалисти настояват за въвеждането на данък върху финансовите транзакции в ЕС.

В същото време в Амстердам заседаваха финансовите министри от ПЕС, които също обсъдиха мерки за затваряне на вратичките в данъчното законодателство в ЕС. Те заявиха единодушно, че местата от типа „данъчен рай” са сериозна заплаха за публичните финанси на страните-членки, и че борбата с избягването на данъци трябва да бъде изведена като приоритет за ЕС.

Днес Станишев е на път за Исландия, където ще бъде специален гост на конференция на социалистите там, посветена именно на борбата с данъчните измами и офшорните зони.