Бедност, безработица, социална несигурност и фалити на общини залага правителството в бюджет 2010г.

Nov 09, 2009 Новини БСП 0 1881

  Сергей Станишев: Управляващите организират наказателни акции   ГЕРБ дойдоха с голямата кошница на смели обещания и стигнаха до остърганата пица на г-н Дянков

 

Сергей Станишев: Управляващите организират наказателни акции

 

ГЕРБ дойдоха с голямата кошница на смели обещания и стигнаха до остърганата пица на г-н Дянков. Бюджетът, който предлагат управляващите за 2010г. е бюджет на бедността, безработицата, социалната несигурност и на фалити на общини. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той изтъкна, че БНБ е потвърдила, че икономическата прогноза на управляващите е нереалистична по отношение на тенденциите, които се случват в Европа. В пълно противоречие на намеренията на европейските страни българското правителство планира увеличаване на акцизите, което ще генерира допълнителна инфлация и ще доведе до обедняване на хората. Не са предвидени и допълнителни приходи в бюджета, които финансовият министър твърдеше, че ще има от спирането на контрабандата и свързването на НАП и митниците. „Това означава или че са лъгали и грубо казано заблуждават хората в продължение на месеци, или че имат някакви други планове по отношение на тези приходи, ако вярват, че могат да ги съберат", коментира Станишев.  

Бившият премиер изтъкна, че въпреки заявките за балансиран бюджет, на практика се внася дефицитен бюджет от 0,7% от БВП. Залага се и възможност за неограничено разширяване на дефицита, което е заплаха за валутния борд и за макроикономическата стабилност на страната. Правителството увеличава данъчното бреме върху хората. По този начин държавата бяга от ангажиментите си за преодоляване на кризата и прехвърля тежестта върху гражданите си.

Бюджет 2010 носи и допълнителна социална несигурност за хората. Драстично е намалението за средствата за активна политика по заетостта, въпреки прогнозите за нарастване на безработицата. Целевите помощи за отопление, които винаги са били изключително важни за социално слабите, за пенсионерите и хората без работа, намаляват с 20%. По отношение на пенсионната система Станишев отбеляза, че швейцарското правило, което функционира последните години и гарантира увеличаване на доходите на пенсионерите, по същество се заменя с механизъм с неизвестни параметри.

Орязват се и средствата за обявените от правителството като приоритетни здравеопазване и образование. Предвиждат се с 382 млн. по-малко за НЗОК и с 350 млн.лв. по-малко за болничната помощ. Това означава, че българите ще бъдат лекувани по-зле, по-трудно и здравеопазването ще стане по-малко  достъпно. С 20% се намаляват парите за  държавните висши училища и с 67% за научните изследвания. За МВР няма да достигат около 108 млн.лв. за заплати. „Това е по повод очакванията на българските полицаи, че след като хора, свързани биографично с МВР ще дойдат, те ще се погрижат за тях. Няма да се погрижат", отбеляза Станишев. По думите му не е осигурено в достатъчен размер и националното финансиране по Шенгенската програма.

За земеделието също се очертава много тежък период. Националното доплащане за единица площ ще намалее значително. По същество не е предвидена мярката, която се реализираше последните три години за компенсиране за разходите, свързани с гориво.

Притеснение буди и факта, че делът на финансиране на общините от централния бюджет намалява от 6,6% от БВП на 5,7%. По този начин общините се обричат на едно полусъществуване, а много общини и директно на фалит. Тържественото обещание на премиера за преотстъпване на 50% от данъка върху доходите на физически лица на общините също остава неизпълнено. От следващата година, без да осигуряват възможност за общините за допълнителни приходи, управляващите предвиждат общините да поемат 5% от съфинансирането на проектите по европейските фондове от своя собствен бюджет. Това брича общините на невъзможност да кандидатстват и да реализират своите проекти.

Станишев коментира още, че съзнателно се отклонява общественото мнение от важни теми и неслучайно практически липсва дискусия по икономическата и социалната политика на правителството. „Живеем в държава, в която авторитарният характер на режима все повече се проявява", заяви Станишев. Той отбеляза, че е на лице тенденция всеки, който дръзне да опонира на министър-председателя или на правителството да бъде наказан. В този смисъл неслучайно премиерът Борисов отправи заплахи за закриване на БСП - по същество единствената опозиционна партия.

Лидерът на социалистите отбеляза, че след като президентът отправи критика към правителството, групите за бързо политическо реагиране на ГЕРБ в лицето на ДСБ и Атака, веднага се задействаха с искане на импийчмънт на президента. Заедно с това Симеон Дянков предложи незабавно да бъде орязан бюджета на президентската институция с 1 млн.лв. „Опити за наказателна акция", коментира Станишев. Той напомни, че за първи път България се управлява с участието на Атака, една крайно националистическа и ксенофобска партия.

„Ако някой смята, че ще ми запуши устата, няма да стане. И между другото, моето мнение е, че оповестявайки темите и съдържанието на определени доклади, г-н Борисов разгласява класифицирана информация", каза в заключение Станишев.

 

Пълен текст >>>