Аматьорски и авантюристичен е бюджетът на управляващите за здравеопазване

Nov 05, 2009 Новини БСП 0 1130

  В условията на криза правителството намалява парите за здраве с 572 млн

 

В условията на криза правителството намалява парите за здраве с 572 млн. лв.

 

Бюджетът за 2010г. е рисков от гледна точка на функционирането на здравната система. Правителството подхожда авантюристично и нарушава основен принцип като се отива към дефицитен, а не балансиран бюджет. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев на среща с представители на съсловните организации в здравеопазването.

Бившият премиер изтъкна, че за отношението на управляващите към сектора здравеопазване е показателно намаляването на отделените средства в бюджета за следващата година. Въпреки многократно заявената позиция, че здравеопазването ще е приоритет, правителството намалява парите, отпускани за сектора. В проекта за бюджет на Министерски съвет се предлага за здравеопазване да бъдат отделени 2, 514 млрд. за 2010г. при условие, че в бюджета за 2009г. бяха предвидени 3, 086 млрд. лв. Така в условията на криза правителството намалява парите за здраве с 572 млн. лв. Освен това с 378 750 000 лв. е намален бюджета на НЗОК за 2010г. С 220 млн. лв. са намалени здравноосигурителните плащания за болнична помощ; С 10 млн. лв. стават по- малко парите за лекарства за домашно лечение и медицински изделия. Голямо е намалението за капиталови разходи в бюджета на Министерство на здравеопазването - с 50, 6% по- малко.

Предвижда се драстично намаляване на броя на болниците - от 420 на 100, без обаче да са ясни критериите, по които ще се извършва това намаляване.  Същевременно с това внесените законопроекти предвиждат подмяна на основни принципи в здравноосигурителната система и подмяна на модела на здравно осигуряване, което в условията на криза е носи рискове за системата. На практика се премахва договорното начало в дейността на НЗОК и се предприемат стъпки към нейното одържавяване. Управляващите вървят към обезличаване на съсловните организации. Намаляват възможностите за граждански контрол, създават се предпоставки за хаос в системата и среда за нови корупционни практики.

Промените, готвени от управляващите предвиждат замяната на Националния рамков договор с Национални рамкови условия, които са със срок на действие 5 години. „Това е абсурдно и безотговорно с оглед на кризата и динамиката на икономическата ситуация", коментира Станишев. Предвиждат се и доплащане на някои медицински услуги, без да е ясно по какъв начин ще се извършва това. Управляващите готвят промени и в структурата и управлението на НЗОК като в надзорният съвет ще доминират представителите на държавата за сметка на социалните партньори и гражданското общество. Това създава и парадокса в надзорния съвет да участва директорът на НЗОК, като по този начин той ще контролира сам себе си.

В регионален план управляващите планират да дадат възможност на директорите на РЗОК еднолично да определят с колко и с кои изпълнители на медицинска помощ ще сключи договор със Здравната каса. Това става без ясни правила и критерии, без да е утвърдена национална здравна карта, без да е ясна необходимостта от медицински специалисти и лечебни заведения в съответния регион. Така на практика се създава възможност за нови корупционни практики, а също и за политически подбор на общопрактикуващите лекари, груповите медицински практики и болничните заведения, които ще получат финансиране от касата.

Предпоставки за корупция създават и изключително високите санкции, непосилни за изпълнителите на медицинска помощ. Предвижда се общопрактикуващите лекари например да бъдат глобявани за различни нарушения със санкции в размери между 1000 и 15 000 лв. Това ще доведе до затваряне на медицински практики, особено в малките населени места и затрудняване на достъпа на хората до медицинска помощ.  

Всички тези опасения на социалистите споделят и представителите на съсловните организации. „Много болници ще фалират, вероятно това е и целта на някои хора", коментира д-р Симеон Василев. Той предупреди, че вече четирима директори на болници са освободени от длъжност без никакви мотиви за това. По думите му в сферата на здравеопазването се извършва пореден лош експеримент. „Действа се аматьорски. Големият парадокс е, че са недоволни и лекарите, и пациентите", добави д-р Василев.  

„Не може в условия на криза да свиваме разходите за здравеопазване, не трябва да се рискува с живота на хората", каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров. По думите му с промените в Закона за здравното осигуряване НЗОК се превръща в чисто политически орган. Киров определи промените в закона като „лудост" и коментира, че този закон трябва да бъде изтеглен от парламента. Той призова депутатите от Коалиция за България да зададат въпрос на управляващите как ще се осигури два пъти влизане в болница, ако се наложи, след като средствата за болнична помощ са намалени с 220 млн. лв.

Д-р Георги Димов, заместник-председател на Български зъболекарски съюз изрази несъгласие със санкциите, които по думите му „някои чиновници заставят". „Има много безумия в законопроектите", отбеляза Димов. Той изрази недоволство от отделените 9 млн. лв. за зъботехническа помощ. Според него те ще стигнат за 45 000 протези, които са крайно недостатъчни за  2-та млн. пенсионери.

„Няма държава в Европа, която да не цени, да не приема мнението на съсловните организации в здравеопазването", отбеляза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той подчерта, че в цяла Европа парите за здраве се увеличават, за да се гарантират здравните каси и да не бъде застрашено здравеопазването. „Сега определено ще разчитаме и на вашата подкрепа нещата да си дойдат на мястото", обърна се Райчинов към депутатите от Коалиция за България.  Сергей Станишев увери присъстващите, че социалистите ще вземат предвид исканията на съсловните организации и ще ги поставят в парламентарните комисии и в пленарна зала.