130 години от рождението на Ана Маймункова

Хасково: На 29

Хасково:

На 29.12.2008г. в лекционната зала на Историческия, музей гр.Хасково се проведе юбилейно събрание по повод 130 години от рождението на Ана Маймункова. Доклад за живота и делото на Ана Маймункова изнесе Кичка Павлова – председател на ОС на БАС - Хасково.

“Днес честваме 130 години от рождението на една жена с международна известност, деец на националното и международно женско движение, борец за равни права на жените, българска учителка и журналистка, деец на Българската комунистическа партия , функционер на женското комунистическо движение в България.” – каза Кичка Павлова. Ана Маймункова участва в организацията на антивоенни протести по време на Първата световна война. От 1911г. е дописник в "Учителска искра",”Ново време”, “Работнически вестник”. Редактор е на "Равенство”.

Годините на нейното учителстване са тежки. Въздухът над българското княжество е омърсен от нечестиви сделки за кокала, избори се правят с камъни и зулуми, кресла се печелят с рушвет. В тази обстановка правоспособната учителка Ана Маймункова – бунтарката, скита в градове и села, прогонвана от управниците, неудобна за властта. Хасковската учителка Ана – боркинята, ораторката, публицистката, работническия трибун. Ония от Дирекцията на полицията отлично знаят кого държат в ръцете си. Но и Ана е знае какъв ще бъде краят на революционера, затова пише на своята приятелка, че историята иска своите жертви, за които нито бива да се плачи, нито да се жали....”Нали знаеш краят е смъртта...”

И в последните мигове е мълчала, от премазаната плът животът е изтичал под писък на бичове. И в онзи априлски ден ще я извлекат от килията, ще я блъснат върху други в мрака на камионетката и следа няма да има...

“О, аз тъй обичам, тъй лудо милея за поробените жени и бедняци, че бих ги обгърнала всички, за да им кажа – станете борци и разкъсайте вашите вериги.”

В априлската нощ угасва един живот.