Тези три месеца, които минаха, са загубено време за държавата и за икономиката на страната

Две и половина пиша на 100-те дни управление на Бойко Борисов, това заяви в студиото на „Денят започва" на БНТ секретарят на ИБ на БСП Корнелия Нинова

Две и половина пиша на 100-те дни управление на Бойко Борисов, това заяви в студиото на „Денят започва" на БНТ секретарят на ИБ на БСП Корнелия Нинова. Оценката си тя обоснова така: „тези три месеца, които минаха, са загубено време за държавата и за икономиката на страната. Видяхме отстъпление от предизборните обещания на ГЕРБ, видяхме див политически реваншизъм, никакви антикризисни мерки, никаква законодателна дейност в парламента, противоречиви взаимноизключващи се тези от управляващите, които доведоха до несигурност и прилагане на двойни стандарти."

Нинова изтъкна, че нежеланието да се намали ДДС е отстъпление от предизборните обещания. Противоречиви взаимноизключващи се послания, според нея, са идеите за увеличаване на пенсионната възраст и отказът от тях, заявлението, че ще се увеличат акцизът на горивата, акцизът на алкохола и отказът това да бъде направено. Тези послания внасят несигурност в политическия живот, подчерта тя. Освен това тя допълни, че в парламента за три месеца не е приет нито един сериозен закон, който урежда някакви значими обществени отношения.

Корнелия Нинова не се съгласи с изявление на Бойко Борисов, който отчита като свой голям успех спирането на заменките, защото по думите й спирането им беше направено от предишното управление в края на мандата му. Нинова  напомни, че депутатите от ГЕРБ дори са се опитали да внесат в Народното събрание поправка в Закона за горите, с която да направят изключение от забранителния режим. По думите й новото правителство не предприема никакви антикризисни мерки, нищо по отношение на доходи и работни места, увеличава се безработицата.

 

 

 

 

 

Следва пълен текст на разговора:

 

Водещ Марин Маринов: Стоте дни на правителството са през тази седмица и това беше поводът, така, да решим да направим през тази седмица, през следващите дни да поканим представителите на основните политически сили да направят оценка на това как се е представил кабинетът през тези повече от 3 месеца след съставянето на правителството. Самият премиер вчера обяви, че си поставя 5, оценка много добър, по шестобалната система. Всъщност първата политическа сила, която говори по тази тема, е най-голямата партия от предишните управляващи, от тройната коалиция - Българската социалистическа партия. В студиото сме с Корнелия Нинова, новоизбран секретар в Изпълнителното бюро на БСП. Добро утро, здравейте.

Корнелия Нинова:
Добро утро.

Водещ: Всъщност един от четиримата новоизбрани секретари в Изпълнителното бюро. Още един повод има за това да започнем седмицата с БСП - пленумът в събота, на който беше избрано това Изпълнително бюро. Драматичен пленум, на който отпаднаха знакови
фигури за Българската социалистическа партия от ръководството на партията. Появиха се доста коментари за това какво следва от избора на това бюро. Имаше и, така, членове, предложени от председателя, членове, които не бяха одобрени от Националния съвет, петима души от предложените 21, в крайна сметка съставът на Изпълнителното бюро е 17-членен. Имаше и оспорване, оспорване от софийската организация. Общо взето, оспориха легитимността на избора на един от членовете на Изпълнителното бюро - Кирил Добрев. Предлагам ви, преди да започнем разговора, само да чуем по телефона заместник-председателя на градския съвет на БСП, един от заместник-председателите, Желю Бойчев. Оттам възнамеряват да внасят жалба до Общопартийната контролна комисия по този повод. Добро утро, господин Бойчев. Чуваме ли се?

Желю Бойчев: Добро утро, чуваме се.

Водещ: Бихте ли обяснили накратко за какво точно нарушение възнамерявате да сезирате, имате ли конкретни данни, или това са съмнения?

Ж. Бойчев: Ами, за съжаление вчера след заседанието на Националния съвет в голяма част от неговите членове останаха съмнения относно този избор и считаме, че е добре новото Изпълнително бюро предвид огромните очаквания, които има пред него, да започне, така, с едно подобаващо доверие. А оспорването и съмненията в резултата при избора не позволяват това да се случи. Така че считам, че е добре този въпрос да бъде изчистен.

Водещ: На какво точно се базират съмненията ви?

Ж. Бойчев: Ами, вижте, аз смятам, че не е добре по подобието на други политически сили ние, така, уважавайки медиите, чрез вас да си изясняваме случаите, но един анализ на изборния резултат, който се надявам, че ще бъде направен, анализ във всички 6 секции, в които се проведоха изборите, трябва да даде отговор на това дали вотът е бил манипулиран по един или по друг начин.

Водещ: Според вас има възможност да е бил манипулиран. Така, така ви разбирам, след като внасяте такава жалба.

Ж. Бойчев: Ами, доколкото, така, наблюдавах резултата и доколкото все пак има една нормална логика на движение, така, имаме сериозни основания да поискаме проверка.

Водещ: В една от секциите Кирил Добрев е получил много висок резултат. Това е там, където са гласували с буквите К, Л, М и Н, така ли?

Ж. Бойчев: Конкретно и за тази секция, да.

Водещ: Добре, само за Кирил Добрев ли са съмненията? Имате ли и други съмнения?

Ж. Бойчев: Ами, аз не бих искал да персонифицирам нещата. Според мен едва ли е правена манипулацията само за един човек.

Водещ: Според вас има възможност и за други да е правена, така ли?

Ж. Бойчев: Пак казах, надявам се резултатите от избора, изборните книжа и протоколите трябва да бъдат отворени, трябва да бъдат прегледани, трябва да бъде направен и анализ. Аз мисля, че е в полза на бюрото новоизбраното бюро да почне на чисто. Искрено се надявам като партия да не сме го докарали дотам да си позволяваме по такъв начин да си решаваме определени въпроси, искрено се надявам.

Водещ: Това първи такъв случай...

Ж. Бойчев: ...да се окаже, да се окаже, че не сме прави.

Водещ: Според вас, по ваше наблюдение това първи такъв случай ли е, или е имало и други подобни? Случаят на пленума, за който вие се съмнявате.

Ж. Бойчев:
Не искам да превръщаме БСП по подобие на други политически сили, които видяхме докъде стигнаха, тръгвайки по този път. Но считаме пък, че все пак имаме отговорност и като социалисти да дадем този сигнал, тъй като някакви другари малко се увличат в желанието и в старанието.

Водещ: Добре, последно, какво очаквате да направи Общопартийната контролна комисия, след като я сезирате?

Ж. Бойчев: Един преглед, един анализ на изборните резултати и да се произнесе относно тяхната коректност.

Водещ
: Тоест да говори с всички...

Ж. Бойчев: ...го дължим това...

Водещ: ...всички хора в тази секция, те да кажат как са гласували и съответно да се вземе решение, така ли?

Ж. Бойчев: Ами, вижте, няма как да давам съвет на Общопартийната контролна комисия, но нещата така трябва да бъдат направени, че да отпаднат съмненията относно достоверността и коректността на избора, които има към момента. И това трябва да бъде, както се казва, обица на ухото, да не прекаляваме с желанието ни да постигаме определени резултати на всяка цена.
 
Водещ:
Г-жо Нинова, смущават ли ви тези съмнения, как да ги нарека, подаването на жалба? Това, доколкото разбирам, е някакъв прецедент.

К. Нинова: Смущават ме и съжалявам, че продължаваме да даваме повод за такива новини, особено сега, когато имаме нужда от консолидация и от много здрава работа на новото бюро. И в навечерието на стоте дни на управлението ще ми се да говоря по тези теми. Ще ми се да затворим темата с вътрешнопартийните противопоставяния.

Водещ: Те постоянно се появяват, в смисъл това...

К. Нинова: Ами, за съжаление.

Водещ: ...виждате, че отвсякъде се появяват такива сигнали, такива коментари.

К. Нинова: Не ми харесва това противопоставяне и тази ситуация, и не само на мен. Не харесва на нашите хора от основни партийни организации, симпатизанти, поддръжници постоянно ни казват да спрем с това противоборство и да се съсредоточим върху истинската си работа. Контролната комисия да провери случая и да се произнесе, ако има нарушения. Но по същество това не е добро.

Водещ: Според вас има ли, имате ли съмнения вие, че е възможно някаква манипулация да е правена на вота?

К. Нинова: Аз нямам, но щом мои колеги имат, нека да се направи обективна проверка.

Водещ: Добре, вие искате да се сложи край, да се консолидирате. Обаче виждате, че критиците, вътрешнопартийната опозиция не си отива с мир. Проявяват се като биткаджии.

К. Нинова: Няма лошо.

Водещ: Какво ще последва?

К. Нинова: Няма лошо, но да си говорим помежду си, да си говорим на нашите форуми, а не публично. Видяхме в последните месеци, че това не работи добре за БСП.

Водещ:
Откъде се появи тази тема с червените куфарчета? С парите, раздавани според някои... то по-скоро като въпрос възникна, раздавани ли са пари...

К. Нинова: Формално се появи по повод приемане на декларация за оценка на прехода от пленума. Ние отчетохме, че има грешки в прехода, че и БСП носи отговорност за някои от тях. Но едва ли тази тема е най-актуалната сега. Едва ли заради това, че сигурно има личности, които са се облагодетелствали на гърба на БСП, персонално, такава вина трябва да се приписва на цялата партия.

Водещ:
В крайна сметка раздавани ли са куфарчета или не? Имате ли отговор на този въпрос вие?

К. Нинова: Едва ли аз мога да ви кажа. По онова време съм била ученичка и нямам представа за това.

Водещ: На Йордан Йотов вярвате ли му? Защото той твърди, че са раздавани, бивш член на Политбюро на ЦК на БКП.

К. Нинова: Нямам представа.

Водещ: Нямате представа?

К. Нинова: Нямам представа и ме вълнуват по-други, актуални въпроси.

Водещ: Дали Изпълнителното бюро трябва да каже ясна позиция, защото имаше и такива призиви по време на пленума, по отношение на тези въпроси, които се задават?

К. Нинова: Сигурно в цялостната оценка на годините на прехода трябва да имаме позиция и по тези въпроси. Но едва ли само Изпълнителното бюро трябва да работи по този въпрос. Чуха се и други предложения на пленума. Целият Национален съвет, партийните организации да си кажат мнението и да се произнесат.

Водещ: За да изчистим тази тема, в позицията ви по повод 20 години от 10 ноември се посочва, че преходът у нас е довел до дълбоко социално разслоение, което поражда и новите социални конфликти. Бедността и безработицата, престъпността и неграмотността, болестите се превърнаха в остри проблеми с дълготрайни последствия. Носи ли БСП вина или поне отговорност за това?

К. Нинова: Носи част от отговорността като партия, която в прехода е участвала в управлението. Но не цялата. Това е характеристика на целия преход и нека всички политически сили, които са били в този преход активни участници, да си направят анализа и да поемем отговорността общо.

Водещ: Добре, БСП в крайна сметка участва на няколко пъти в управлението - двете правителства на Луканов, правителството на Жан Виденов, участието в тройната коалиция. Казвате, носи част от отговорността, но като лява партия, която носи в името си прилагателното социалистическа, предполагам, тя се солидаризира със, така, най-общо, социално онеправдани, или как да ги нарека, хора.

К. Нинова: Да, така е. И в документите на конгреса, и в документите на пленума ние признаваме, че в последните години сме отстъпили от лявата идея и че една от главните посоки, в които сега трябва да работим, е за консолидиране на лявото пространство. Тоест ние признаваме част от тази отговорност и заявяваме, че искаме да работим да се възстанови лявото пространство и БСП да бъде носителят на левите идеи в България.

Водещ: А това отстъпление от предишни ръководства на БСП ли е? Тази отговорност от кой трябва да се носи?

К. Нинова: Може би от цялата партия.

Водещ: От цялата партия, включително и от...

К. Нинова:
Всеки има своята отговорност, независимо...

Водещ:
...и от това настоящо ръководство?

К. Нинова: ...в по-малка или в по-голяма степен.

Водещ: Бойко Борисов си пише 5.

К. Нинова: Високо.

Водещ: Високо, по шестобалната система 5.

К. Нинова: Много е висока.

Водещ: Младежката организация му писа 1, доколкото си спомням. Младежката организация на БСП. Вие каква оценка му слагате?

К. Нинова: И младите са много радикални - 2 и половина.

Водещ: Две и половина. Защо?

К. Нинова:
Да. Защото за мен тези три месеца, които минаха, са загубено време за държавата и за икономиката на страната. Видяхме отстъпление от предизборните обещания на ГЕРБ. Видяхме див политически реваншизъм. Никакви антикризисни мерки. Никаква законодателна дейност в парламента. Противоречиви, взаимно изключващи се тези от управляващите, които доведоха до несигурност и прилагане на двойни стандарти. И всяко едно от тези твърдения мога да подкрепя с факти.

Водещ: Да, кажете какво конкретно имате предвид.

К. Нинова: Отстъпление от предизборните обещания е например нежеланието да се намали ДДС. Обещаха, че ще намалят ДДС. Миналата седмица дебатирахме в парламента. Отхвърлиха предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата и учебниците. Противоречиви, взаимно изключващи се послания. Ще увеличаваме пенсионната възраст, няма да я увеличаваме. Ще увеличаваме акциза на горивата, няма да го увеличаваме, ще увеличаваме акциза на алкохола, няма да го увеличаваме. Това внася несигурност в икономическия живот. Никаква законодателна дейност. Наистина за три месеца в парламента не сме приели един сериозен закон, който урежда някакви значими обществени отношения.

Водещ: Имаше - за нотариусите, за културното наследство...

К. Нинова: Да, това са лобистки закони, които едва ли касаят хората и обществото в условия на криза. Много се изненадах от изказването на премиера вчера, че отчита като свой голям успех спирането на заменките. Това е изключително невярно.

Водещ:
Защо?

К. Нинова: Напомням, че въпреки грешките, които допуснахме при заменките, спирането на заменките беше направено от предишното управление в края на управлението. Нещо повече - неговите депутати се опитаха да внесат в парламента поправка в Закона за горите, с която да направят изключение от забранителния режим, лобистка поправка.

Водещ: Добре, но...

К. Нинова: Той ги спря.

Водещ:
Бяха спрени тези идеи.

К. Нинова:
Това трябва да му го отчетем. Но да каже, че той е спрял заменките, това е несериозно.

Водещ:
Е, знаете, сега, ако се върнем към заменките и как бяха спрени, знаете, че след това имаше скандал, пък вписвани със задна дата искания за заменки.

К. Нинова:
Да, казвам, ние допуснахме грешки, но трябва да бъдем обективни. Твърдението, че той е спрял заменките, е лъжа. Беше спряно от предишното управление. След това, никакви антикризисни мерки, нищо по отношение на доходи и работни места, увеличава се безработицата. В бюджета за догодина са предвидили 11 процента безработица. Синдикатите в своя анализ казват, че има и 4 процента скрита, т.е. 15 процента безработица ще стигнем. Доходи замразени, замразена минимална работна заплата, дори тя ще падне под прага на бедността за 2010 г. Прагът на бедността е 211 лв., а номиналното, чистите пари, получени от минимална работна заплата, са 189. Това са обезпокоителни...

Водещ: Добре, но не са ли това реалностите на кризата, г-жо Нинова, и на, така, наследството, което постоянно се обяснява от новите управляващи, което са заварили в страната, в държавата?

К. Нинова: Е, това с наследството вече поомръзна на всички. Аз не вярвам на нито една дума от тези, които се изнасят като обвинения, и ще ви кажа защо. Ще повярвам, когато го чуя от устата на съдия под формата на присъда, но имам аргументи защо не вярвам. Твърдението, че бюджетът е изхарчен, че всичко е ограбено, че има голям дефицит в бюджета, не кореспондира с това, че те не изпълниха предизборното си обещание и нормалното поведение бюджетът да се внесе в парламента да се актуализира. Там щеше да стане дискусия и да се види къде е истината. Фактът, че не искат да внесат бюджета, за мен означава, че това, което говорят, не е вярно. Вторият ми аргумент - част от тези обвинения, които отправиха, започнаха вече да се опровергават. Първата бомба, която хвърлиха, беше за ремонта на Министерството на регионалното развитие. Държавата е изхарчила 43 млн. за ремонт. Оказа се, че договорът е за 13, а държавата е платила четири. Друг пример, хеликоптерите, които МВР поръчало, били туристически...

Водещ:
Че са с туристическа цел, а няма да вършат работа.

К. Нинова: ...били ненужни и държавата се е изхарчила за тях. Оказа се, че не само са нужни, задължителни са по Шенген, и държавата не плаща, а плаща Брюксел.

Водещ: Добре, но знаете, че въпреки всичко изнесени бяха много други данни, за розови беемвета, за това, че част от...

К. Нинова: Е, добре, това ли е проблемът на държавата сега?

Водещ: Ами... Значи, проблем ни е на държавата, че част от резерва е бил вкаран в търговски банки без знанието на обществото.

К. Нинова: Ами, и това не е вярно. Имало е сключено предварително споразумение. Идва финансова криза, започват да се сриват банките в Щатите, в Европа, нормално е държавата да вземе предпазни мерки. Това споразумение е предварително, ако у нас се случи сриване на финансовата система, на банковата система по-точно, държавата да е готова да реагира. Това споразумение никога не е влизало в сила. То е било предварително.

Водещ:
Добре, тези намерения не би ли трябвало публично да се обсъдят, да стане ясно на обществото като намерение, като, така...

К. Нинова: Нямам представа каква е процедурата за вземане на такова решение, законовата процедура. Ако законът е изисквал да бъде публично обсъждано и не е направено, значи е грешка. Но предполагам, че тези споразумения не се, по закон не се обсъждат публично. Знаете, банковата система е много чувствителна, всякакви слухове и такива обсъждания могат да повлияят на банковия сектор.

Водещ: В отчета си пред медиите днес, в смисъл в интервютата, които дава, изреждайки, премиерът, изреждайки свършеното от него през 100-те дни, споменал още, така, според него успехи, това, което са направили - започнахме реформите в здравеопозването, започнахме реформите в земеделието, успяхме да пуснем европейските фондове, започнаха да идват реалните пари. Нещо, за което бяхте многократно обвинявани, предишното управление, за нарушено доверие с Брюксел, за спрени евросредства. Там не му ли пишете повече от две и половина?

К. Нинова: Тази половинка, която аз му слагам, е заради еврофондовете.

Водещ: Така ли?

К. Нинова: Да. Но нали не си представяте...

Водещ: Е, не заслужава ли повече?

К. Нинова: Нали не си представяте, че Европа възстановява доверието си към едно управление само защото идва нова политическа сила на власт? Европа не е толкова наивна. Тя иска реални резултати. Възстановяването на доверието е процес и той започна в последната година на предишното управление, след като ни бяха отправени много остри критики, след като направихме грешки, взехме мерки по препоръки на Европа и в доклада от, мисля, март-април беше отчетен този напредък. Например действията по отношение на пътната агенция, всички действия по отношение на конфликта на интереси, приемането на закона за конфликт на интереси. Този процес започна по-рано, така че трябва да бъдем обективни. Притеснява ме обаче, че сега има явни конфликти на интереси, по които не се взима отношение. И това може да доведе до нов срив в доверието на Брюксел.

Водещ: Какви например конфликти на интереси?

К. Нинова: Конфликти на интереси на сегашни министри.

Водещ: Например?

К. Нинова: Три месеца тези хора не си публикуват декларацията за конфликт на интереси, въпреки че законовият срок е седемдневен.

Водещ: Какво конкретно ви притеснява? Какви са съмненията ви?

К. Нинова: След като под голям натиск най-накрая се сдобихме с тях, виждаме, че министри от това управление са декларирали, че имат конфликт на интереси, в своите декларации. Трайчо Трайков е декларирал, че е бил прокурист на EVN, която взе проекта "Горна Арда" и където държавата дава 500 милиона.

Водещ: Това беше като съмнение анонсирано във...

К. Нинова: Но вече го видях записано в декларацията му, че е така. Росен Плевнелиев, преди да стане министър, е участвал в над 9 фирми, които са ангажирани със строителство, с обществени поръчки и т.н. Тотю Младенов - съпругата, брат имат фирми, които са получавали проекти, по които сега тече плащане. Да, той казва, ама не подписвам аз документите за плащане, подписва ги моят заместник-министър. Това е несериозно. Трябва да се вземат мерки, да се отстранят тези конфликти на интереси заради доверието на Брюксел, което се целим да възстановим.

Водещ: Това само съмнения ли са ваши в БСП, или са реални, така, констатации за конфликт на интереси?

К. Нинова: Видяла съм го с очите си записано в техните декларации за конфликт на интереси. До онзи ден бяха съмнения. Сега съм ги видяла.

Водещ:
Има ли реализация - че в дейността си досега те по някакъв начин са облагодетелствали роднини, близки, фирми, или това са...

К. Нинова: За тези три месеца ли?

Водещ: Да, за трите месеца.

К. Нинова: Не, нямам конкретни данни. В момента сме отправили запитвания дали към тези фирми в момента продължават да текат плащания по подписани договори. Когато имаме информацията, ще я оглася.

Водещ: Реваншизъм, казахте.

К. Нинова: О, да.

Водещ: Какво означава реваншизъм? Защото пък и има критики към ГЕРБ, има критики от дясно, от СДС, че недостатъчно се отстраняват бивши кадри, свързани с предишното управление, на средно регионално ниво.

К. Нинова: Това на тях им е присъщо. Спомняме си синята метла.

Водещ: Какво имате предвид?

К. Нинова: Това е присъщо на политиката на "Синята коалиция". Имам предвид това, че се уволняват хората по политически причини. Това, че когато разглеждахме отчетите на редица институции и агенции в парламента, тези отчети не бяха приети - не защото не са обективни, не защото не са верни, не защото не са добри. Не ги приехме като предподставка, за да се смени ръководството на тези органи.

Водещ: Това са, така, аргументите ви за констатация за реваншизъм и за политическа разправа или как да го...

К. Нинова: Да, така е. Аз в своя избирателен район виждам, в Благоевградския район, уволняват се хора само по политически причини. Местният лидер на ГЕРБ дава изявления в местната преса и казва: търся 100 души за директори, защото започвам да сменям директори. Публично. На какво прилича това?

Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Две и половина, оценката на...

К. Нинова: И аз благодаря. Да.

Водещ: ...на БСП, нали? Не на Корнелия Нинова, оценката на БСП за премиера и за правителството на Бойко Борисов...

К. Нинова: Ние ще излезем с официална оценка, приемете го засега като предварително...

Водещ: Предварителна оценка две и половина, като тази половинка е инерционно заложена от предишното управление, така разбрах. Тази половинка, която му пишете за европарите, всъщност е за европарите. Добре, благодаря ви за този разговор.

К. Нинова: И аз благодаря.