България е застрашена от авторитарно управление, което не зачита демократичните институции

Окт 31, 2009 Новини БСП 0 1603

  За стоте си дни управление кабинетът не демонстрира по никакъв начин ефективност и компетентност   В България се наблюдава динамика на развитие към едно авторитарно управление, което не зачита по никакъв начин разделение на властите, демократични институции

 

За стоте си дни управление кабинетът не демонстрира по никакъв начин ефективност и компетентност

 

В България се наблюдава динамика на развитие към едно авторитарно управление, което не зачита по никакъв начин разделение на властите, демократични институции. Това каза председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на обсъждането на проекта за политическа  декларация „10 ноември - Демократичното начало тогава и сега".

Според лидера на БСП сегашното управление демонстрира агресия, която хората не помнят дори от 1997г. по отношение на социалистическата партия. Станишев напомни, че от устата на премиера Борисов прозвуча дори заплаха за съществуването на БСП. „По отношение на такива заплахи трябва да сме много категорични", заяви председателят. 

Станишев изтъкна, че след два дни се навършва сто дни от управлението на новото правителство, през които то не демонстрира по никакъв начин ефективност и компетентност. Според лидера на БСП кабинетът нищо не е направил досега, а се занимава само с т.нар. ревизия на предишното управление, която в огромната си част се основава на лъжи. Такава лъжа според Станишев е твърдението на финансовия министър по отношение на фискалния резерв. „Благодарение на действията на предишното правителство в България не се случи банкова криза, която се случи в други страни в ЕС", категоричен беше бившият премиер.

По думите на Станишев медиите все още не желаят да чуят аргументираната позиция на опозицията по отношение на управлението. Така например, когато БСП поиска оставката на министъра на икономиката Трайчо Трайков заради оттеглянето на RWE от участие в проекта АЕЦ "Белене", това почти не е било отразено, макар че е сериозен проблем за България.

За политическата декларация Станишев предложи да се изведе в отделен параграф ролята, която БСП е играла в постигането на национален консенсус. „Без тази политика преходът е можел да бъде много конфронтационен", обясни той.